Thema's

 

Herinneringsvenster huizen Kemper

Het kantoor van onze Diaconie is gevestigd in de zogenaamde huizen Kemper: Huizen die zijn gebouwd in 1932 uit een legaat van de heer J.R. Kemper. Dit huizenblok beslaat de adressen Uiterwaardenstraat 288-316, Maasstraat 146-154 en Rooseveltlaan 191-209 (de vroegere Zuideramstellaan). De woningen waren, en zijn deels nog steeds, eigendom van de Evangelisch-Lutherse Gemeente, die ze verhuurt.

Uit deze huizen werden in de Tweede Wereldoorlog 77 Joodse bewoners weggehaald om te worden vermoord in de concentratiekampen van de nazi's. Om deze belangrijke geschiedenis niet te vergeten, is er op 29 september 2021 een herinneringsvenster onthuld bij het Diaconaal Centrum, Maasstraat 148, waarop alle namen van deze vermoorde mensen worden genoemd. Hier vindt u meer informatie over deze bewoners van de huizen Kemper.

Heilzame verwerking slavernijverleden

Racisme kent vele gezichten. In de verhouding van "wit" en "zwart" speelt daarbij de historische en sociale realiteit van slavernij een rol.
Vanaf 2017 is er vanuit de Evangelisch Lutherse gemeente van Amsterdam in samenwerking met de EBG (Evangelische Broedergemeente Amsterdam) en het NiNSee (Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en -erfenis) een proces op gang gebracht van bewuste waarneming en verwerking van de eigen betrokkenheid bij de Transatlantische slavernij in het verleden, en de weinig bewuste "erfenis" en doorwerking daarvan in de huidige structuren van de maatschappij en de eigen gemeenschap.
Lees verder