De Lutherhof

Aan het Staringplein in Amsterdam Oud-West ligt de Lutherhof, een vierkant imposant gebouw met 66 woningen - gesitueerd rond een binnenhof.
De Lutherhof is ook de naam van de Lutherse Stichting die het beheer voert over deze woningen met het doel een woonomgeving te bieden aan degenen die zelfstandig doch beschermd willen wonen.

De Lutherhof is ontstaan op initiatief van de Diaconie van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. In 1903 besluit de Evangelisch-Lutherse Gemeente aan het Staringplein in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West een hof voor vrouwelijke ouden van dagen te bouwen. In 1909 is het hof klaar.
Dit betekent dat de Lutherhof, dat in 2000 op de Rijksmonumentenlijst werd geplaatst, in de zomer van 2009 haar honderdjarige bestaan vierde.

De hof is een voortzetting van het Konijnenhofje uit 1670 en het Zwaardvegershofje uit 1738, beide in de Jordaan gelegen. Dit maakt de Lutherhof tot de oudste Lutherse Diaconale Instelling van Amsterdam. De vroegere hofjes waren eveneens bestemd voor oudere, alleenstaande dames, die in behoeftige omstandigheden verkeerden.

Tegenwoordig is de doelgroep niet meer beperkt tot alleen oudere dames van Lutherse huize. Ook oudere heren en jongeren - zowel vrouwen als mannen- kunnen in de Lutherhof terecht, zij het dat Lutheranen en ouderen nog altijd voorrang hebben. Maar wie in de Lutherhof wil wonen, komt op een lange wachtlijst terecht.Lutherhof

De Lutherhof wil nu en in de toekomst een rustige en beschermde woonomgeving voor ouderen en jongeren blijven bieden.

Op 4 november 2014 maakte de Amsterdamse nieuws- en actualiteitenzender AT5 in het kader van het programma "De straten van Amsterdam" een uitzending over De Lutherhof.