Symposium en kerkdienst Kerken en Slavernij

Debat in het Luther Museum onder leiding van oud CDA-politica Kathleen Ferrier

Vanaf 2017 heeft de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam in samenwerking met andere kerken en organisaties een proces op gang gebracht van bewustwording van de eigen betrokkenheid bij de Trans-Atlantische slavernij in het verleden en de doorwerking daarvan in de huidige maatschappij en eigen gemeenschap. Uitdrukkelijk is ook gekeken naar de rol van kerken.

Hoe verhielden de kerken zich tot het systeem van slavernij? Hoe werkt het door in de geloofsgemeenschappen en hoe kunnen de kerken in Nederland bijdragen aan reparatie en herstel van verhoudingen?

In de jaren na 2017 vonden er verscheidene activiteiten plaats om het onderwerp levend te houden, zoals een essaywedstrijd, de uitgave van het boek ‘Heilzame verwerking van het slavernijverleden’ en een tweetal symposia.Vanaf 2021 reist een mobiele tentoonstelling Kerken & Slavernij langs diverse plekken in het land met het doel om het gesprek op gang te brengen over slavernij en de verwerking hiervan.

Op dinsdag 9 mei vond er een levendig debat plaats in het Luther Museum onder leiding van oud CDA-politica Kathleen Ferrier. (zie foto)
Zij begon het debat met de hoopvolle woorden: ‘We blijven praten tot we een gedeelde toekomst hebben en de zon opgaat.’

Op 1 juli 2023 was het 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Op donderdag 1 juni 2023 werd een internationaal symposium gehouden in de Domkerk in Utrecht. Op vrijdagavond 30 juni was er een kerkdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In de kerk dienst werd voor het aangezicht van de Eeuwige en elkaar het leed dat de tot slaaf gemaakte mensen is aangedaan benoemd en schuld beleden ten aanzien van de rol van kerken in deze geschiedenis.
Ook werd de hoop tot uitdrukking gebracht worden dat heilzame verwerking van het slavernijverleden mogelijk is.

Meer informatie is te vinden via de volgende links:

 

Viering Keti Koti in De Nieuwe Stad in Amsterdam Zuidoost
Viering Keti Koti in De Nieuwe Stad in Amsterdam Zuidoost

In De Nieuwe Stad Zuidoost tijdens kerkdienst tafeltje met speciaal ontworpen hoofddoek en water gegoten als teken van verbinding met de voorouders.
In De Nieuwe Stad Zuidoost tijdens kerkdienst tafeltje met speciaal ontworpen hoofddoek en water gegoten als teken van verbinding met de voorouders.