17e Groninger Dienst in Amsterdam

De Groninger streektaal klonk weer in hartje Amsterdam. Op zondag 22 oktober 2023 was er voor de 17e keer een ‘Grunneger Dainst’ in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam. Deze kerkdiensten begonnen in 2007 en worden jaarlijks bezocht door honderden mensen uit Amsterdam en wijde omgeving die zich met Groningen verbonden voelen.

Thema ‘Wat n brummels!’

Het thema van de kerkdienst was ’Wat n brummels!’ (wat een bramen). Voorganger dominee Harry Donga preekte over de wonderlijke ontmoeting van Mozes bij de brandende braamstruik (Exodus 3). De liturgie – liederen, bijbellezingen, preek, gebeden etc. - waren in het Gronings.

Muziek

Christiaan de Vries speelde tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886. Marlene Bakker kwam zingen, met Reyer Zwart op gitaar. Marlene zong onder andere het lied ‘Zolaank’ van haar nieuwe album. "Het Gronings van Bakker is melancholisch mooi en het geeft haar liedjes een mysterieus laagje. Ze ontroert stevig met beeldende, droef-poëtische liedjes…..” (Live recensie The Daily Indie)

 

Expositie schilder Geurt Busser

De rust, ruimte en weidsheid van de Waddenzee en natuurlijk licht boven een open horizon. Dit kenmerkt de schilderijen van schilder Geurt Busser. Hij schildert niet alleen het Wad maar ook andere weidsheden zoals bijvoorbeeld Noordpolderzijl. Zie o.a. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1026841/elk-half-uur-op-tv-noord-vijf-groningse-kunstenaars-in- documentaire-gronings-licht

Gast

De schrijfster en nieuwe streektaalconsulent van het Centrum Groninger Taal en Cultuur Fieke Gosselaar, een vertrouwde stem in het Groninger taallandschap, was te gast in de Oude Lutherse Kerk en werkte ook mee aan de dienst.
https://cgtc.nl/even-voorstellen-fieke-gosselaar/

Collecte voor Wereldhuis

De ‘collecte’ voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren - en voor de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’ aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met de Lutherse Diaconie in Amsterdam.
De collecte bracht ruim 1100 euro op.

Bezoekers

Ruim 150 mensen bezochten de dienst en al meer dan 700 keken mee via het - nog steeds te bezoeken - Youtube-kanaal

Kovvie en kouke

Zoals elk jaar werd na de dienst het ‘Grönnens Laid’ gezongen en was er ‘kovvie & kouke’.

Volgend jaar

Op 27 oktober 2024 hopen we de volgende Groninger Dienst in Amsterdam te houden..

Foto's

Bekijk hieronder foto's die Sandra Haverman bij de Groninger Dienst 2023 maakte.