Groninger vlag hangt halfstok
in Amsterdam

De pijn van Groningen is ook de pijn van het westen

Op zondag 16 januari 2022 wappert de Groninger vlag voor de Oude Lutherse Kerk op het Spui, hartje Amsterdam. Halfstok. Het is een statement van de Lutherse gemeente en de betrokkenen bij de Groninger Diensten die al 15 jaar in Amsterdam georganiseerd worden. Ook in de viering werd er bij stil gestaan. ‘De pijn van Groningen is ook pijn van het Westen’ aldus het werkgroepje dat de diensten organiseert.

De werkgroep Groninger Diensten in Amsterdam riep al hun bezoekers – jaarlijks meer dan 400 – op om tijdens de fakkeldemonstratie zaterdagavond in stad Groningen een kaars voor het raam te zetten met een Groninger vlaggetje er bij, en om dit ook in het eigen netwerk aan anderen te vragen. Er werd op grote schaal gehoor aan gegeven. De mailbox van de werkgroep liep vol met foto’s van brandende kaarsjes. Niet alleen heel veel uit Amsterdam, maar ook in de wijde regio: Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Haarlem, Heemstede, Hilversum, Utrecht, Houten, Nieuwegein, Driebergen, Ede, Gouda, Meppel, Hattem, Zuidlaren, Pekela en zelfs in Tsjechië. Een deel is te zien op de facebookpagina Grunnegerdainst.

In de afgelopen week stuurde de werkgroep in Amsterdam ook al een appellerende brief naar de nieuwe staatssecretaris Vijlbrief: ‘We moeten in de rest van Nederland de Groningers niet laten zakken en het is belangrijk dat er rechtvaardige, waardige en daadwerkelijke oplossingen komen. We hopen dat u in staat zult zijn om dit vanuit uw positie als staatssecretaris voor elkaar te boksen. En we dringen daar door middel van deze brief ook hartgrondig bij u op aan.’

In de jaarlijkse Groninger Dienst op het Spui, in oktober, wordt zeker sinds de aardbeving in Huizinge in 2012 altijd in de prediking en voorbeden aandacht gegeven aan de aardbevingen en de slachtoffers daarvan. Groningse zangeres Marlene Bakker zong in de dienst al twee keer het protestlied ‘Loat Grunnen nait zakken’ (‘Laat Groningen niet zakken’).