Microbattle duurzame en sociale acties

De Lutherse Diaconie Amsterdam ontwikkelde samen met ANMEC en NME Amstelland-Meerlanden (Natuur- en milieu-educatie) een nieuw duurzaamheidseducatieproject voor basisscholen, de MicroBattle.

“Hoe langer ik nadenk over duurzaamheid en onderwijs, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat de Microbattle een perfect middel is om in te zetten. Laagdrempelig, creëert veel bewustzijn, dialoog, saamhorigheid, invloed in de klas maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld in de gezinnen.” Aldus een leerkracht die met haar klas meedeed aan de pilot van de Microbattle.

Als vervolg op de projecten ‘Retourtje water’ en ‘Plek onder de zon’ ontwikkelden wij als Lutherse Diaconie samen met ANMEC en NME Amstelland-Meerlanden een nieuw duurzaamheidseducatieproject voor basischolen, de MicroBattle! Dat betekent drie weken lang samen met je klas dagelijks uitgedaagd worden om zoveel mogelijk duurzame en sociale acties te doen. In mei en juni 2021 hebben we het project uitgeprobeerd.

Je strijdt tegen elkaar voor een mooie prijs, maar je probeert ook samen zoveel mogelijk positieve impact te hebben op je leefomgeving. Hierboven ziet u dat we met 4 teams, die 3 weken kleine acties deden al heel veel hebben bereikt. Naast die positieve impact was er een winnaar: groep 6/7/8b van de 15e Montessorischool Maas en Waal. Zij wonnen een Makkelijke Moestuinbak Hero startpakket. Intussen hebben ze de eerste sla en boontjes geoogst.

De pilot smaakte naar meer. Op 3 november 2021 is er daarom een nieuwe Microbattle gestart, waarin 10 schoolklassen en een team vanuit de organiserende organisaties meedoen.