Maaltijdproject legt nood bloot

Uit onderzoek van de Protestantse Theologische Universiteit blijkt dat achter de nood die door de coronacrisis is ontstaan, structurele nood en onrecht in Amsterdam Zuidoost schuilgaan.

De kerken in De Nieuwe Stad in Zuidoost organiseren sinds 2018 de inloop De Nieuwe Stad op Maandag. Diaconaal werker Elianne Schultz ondersteunt de inloop en de Soup Kitchen van de kerkgemeenschap Treasures zorgt wekelijks voor de afsluitende maaltijd. Toen we deze inloop vanwege corona moesten stoppen, werden we geconfronteerd met de nood: ouderen die de deur niet meer uit durven, migranten die van de ene op de andere dag hun inkomen kwijtraakten en nog veel meer. We begonnen maaltijden uit te delen. Huisartsen, maatschappelijk werkers, GGD en wijkagenten verwezen al snel naar ons. Dit groeide uit tot een project waarbij twee keer per week 180-200 mensen een maaltijd ontvingen. Ook verstrekten we, in samenwerking met Humanaid, wekelijks 80 voedselpakketten. We konden dit doen dankzij de inzet van vrijwilligers, bijdragen van de kerken en de steun van 18 fondsen.

De Protestantse Theologische Universiteit deed onderzoek naar het maaltijdproject. Uit dit onderzoek blijkt dat achter de nood die door de coronacrisis is ontstaan, structurele nood en onrecht in Amsterdam Zuidoost schuilgaan. Deze blijkt zelfs groter dan experts dachten. De onderzoekers adviseren de partners in dit project – kerken, diaconale organisaties, de overheid en zorg- en welzijnsorganisaties en fondsen – om met elkaar het gesprek over de signalen van sociale nood die uit deze en andere noodhulpinitiatieven voortvloeien te intensiveren en vol te houden. Dankzij het diaconale maaltijdproject ontvingen mensen voedselhulp die anders geen voedsel zouden hebben: ze kwamen zelfs niet in aanmerking voor steun van de Voedselbank. Bovendien activeerde en motiveerde het project mensen en gaf het hun leven meer zin. Sommige kwetsbare ‘ontvangers’ van hulp zijn inmiddels zelf vrijwilliger geworden, in de keuken of in de bezorging van maaltijden. Dit alles is mogelijk omdat het project werkt op basis van vertrouwen en naastenliefde.

Lees hier het onderzoeksrapport

Bekijk ook op Youtube het filmpje over het maaltijdproject

Maaltijdbezorgers in de startblokken. Foto: Ruben Timman

Maaltijdbezorgers in de startblokken. Foto: Ruben Timman

Maaltijdbezorgers in de startblokken. Foto: Ruben Timman