Kerst 2020

Op 1e Kerstdag werden in Amsterdam Zuidoost 120 mensen blij verrast met een maaltijd aan huis.

Vanuit het maaltijdproject wordt in coronatijd elke maandag en vrijdag een warme, gezonde maaltijd bezorgd. Ook op 1e Kerstdag deden we dat, en dat was extra bijzonder.

Kerst kan een eenzame periode zijn, als je alleen bent, en geen sterk netwerk hebt. Dat dan juist op kerstdag de bekende gezichten van de trouwe maaltijdbezorgers aan de deur stonden – met een maaltijd én een kleine kerstattentie – dat was voor velen een zeer welkome verrassing. De maaltijdbezorgers (die zelf vaak werkloos en/of dakloos zijn) werden na hun bezorgroute in het zonnetje gezet in De Nieuwe Stad, waar heuse kerstpakketten op hen stonden te wachten en een gezellige kerstfilm werd gedraaid. Dit werd financieel mede mogelijk gemaakt door een gift van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

Elk jaar organiseert de Diaconie een gezellige kerstmaaltijd voor ouderen en mensen die alleen zijn met kerst, in één van de kerken. Ook dat kon jammer genoeg dit jaar niet doorgaan. Maar we zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen: Leo van de Eetgroep Erasmus kookte een heerlijke maaltijd, en een aantal vrijwilligers bezorgde die maaltijden, mét een kleine kerstattentie, aan huis bij ongeveer 80 mensen. En voor volgend jaar hopen we weer op een gezellige gezamenlijke maaltijd! Op de foto pakt diaconaal werker Ilse van Prooijen de kerstattenties in.

En daarnaast waren er de "gewone" diaconale kerstactiviteiten: ruim 250 gemeenteleden overal in de stad ontvingen uit handen van een vrijwilliger een kerstbrood of doosje bonbons, met een mooie kerstgroet van de Diaconie.