Herinneringsvenster geopend

Op woensdag 29 september 2021 is in de Amsterdamse Rivierenbuurt een Herinneringsvenster geopend. In het venster staan de namen van 76 Joodse bewoners van de zogenaamde huizen Kemper, die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en die de Holocaust niet overleefden.

Het raam  is vormgegeven door Victor Levie, die eerder het namenmonument in de Terborgstraat in Amsterdam Zuid en andere monumenten ontwierp.

De huizen Kemper bevinden zich aan de Uiterwaardenstraat, Maasstraat en Rooseveltlaan. Het Herinneringsvenster is aangebracht in een etalageraam van het Luthers Diaconaal Centrum ‘In de Zwaan’ aan de Maasstraat 148.

De opening vond plaats in en kleine kring van nabestaanden, vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging van de huizen Kemper, enkele huidige bewoners, vertegenwoordigers van het stadsdeel en van de Lutherse Gemeente.

‘Om de herinnering aan de namen van de Joodse bewoners van de huizen Kemper levend te houden brachten we dit herinneringsvenster aan. Want zolang de namen van mensen genoemd en gekend worden zijn ze niet vergeten. Deze namen helpen ons herinneren tot welk immens onheil antisemitisme leidt en houden ons alert en zetten aan tot protest bij uitingen van oplevend antisemitisme.’ Zo lichtte Luthers predikant en bewoonster van de huizen Kemper Marieke Brouwer het initiatief toe.

Rabbijn Menno ten Brink spreekt het Kaddisj uit.

Rabbijn Menno ten Brink spreekt het Kaddisjgebed uit bij het Herinneringsvenster. Naast hem ds. Marieke Brouwer van de Lutherse Gemeente.
Foto's: Elsa Aarsen-Schiering.

Bij de onthulling sprak rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente het Kaddisj uit. Het was in de stromende regen. ‘De hemel huilt’ zei een nabestaande.

Alle deelnemers legden naar Joods gebruik een steentje bij het Venster. Rabbijn Ten Brink: ‘bloemen vergaan, maar een steen is hard, blijft en je kunt er mee bouwen.’

Van de opening werd een korte filmimpressie gemaakt.

Meer informatie over het Herinneringsvenster, de namen en achtergronden leest u hier.