15e Groninger Dienst in Amsterdam

Op zondag 24 oktober 2021 is er voor de 15e keer een Grunneger Dainst, Groninger kerkdienst, in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Het thema  van de kerkdienst is ‘Kom in t ìnne’ (kom overeind, sta op). Centraal staat het verhaal van Elia die in de stilte de Eeuwige ontmoet. Voorganger is dominee Harry Donga. De liturgie – liederen, bijbellezingen, preek, gebeden etc. - is in het Gronings.

Jubileumviering – Grunn in Amsterdam
De Groninger Diensten in Amsterdam begonnen in 2007, dit jaar is dus de 15e keer. Daarom brengt het ‘regelplougke’ het jubileumboekje ‘Grunn in Amsterdam’ uit. In het boekje staan naast impressies van 15 jaar Groninger Diensten onder meer een bijdrage van dialectoloog Harrie Scholtmeijer en een interview met ds. Engel Jan Struif, nestor van de Groninger Diensten. Het eerste exemplaar van het boekje ‘Grunn in Amsterdam’ zal tijdens de dienst overhandigd worden aan journalist en schrijver Pauline Broekema.

Muziek
Christiaan de Vries speelt tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886 en op een Monteverdi-orgel (het orgel is tijdelijk te ‘gast’ in de Oude Lutherse in verband met het J.P. Sweelinckfestival). De 17-jarige zangeres Josien Bakker uit Vlagtwedde zal optreden in de dienst en enkele Groningstalige liederen zingen. Josien won op het ‘Grunneger Laidjesfestival 2020’ de jury – en de publieksprijs.

Expositie  Dirk Kome over fotograaf Tonnis Post
Fotograaf-schrijver Dirk Kome onderzocht het leven en werk van Tonnis Post (1877-1930), die de overgang van Oost-Groningen van de 19e naar de 20e eeuw fotografeerde. Dirk Kome maakte er het boek ‘Fotografen van de vooruitgang’ over. Een expositie was te zien in het Fotomuseum in Den Haag en het Museum Westerwolde in Bellingwolde. Een deel van deze expositie is zondag 24 oktober te zien in de Oude Lutherse Kerk.
 
Collecte voor Wereldhuis
De ‘collecte’ is voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren - en voor de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’ aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met de Lutherse Diaconie.

Bezoekers

De Groninger Diensten worden jaarlijks bezocht door 400/500 mensen uit het hele land. Vanwege corona is er dit jaar helaas beperkt plaats voor kerkgangers. Vooraf aanmelden via info@diaconie.com is noodzakelijk. Maar net als vorig jaar zal de dienst ook live (en achteraf) via internet te volgen zijn via https://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam. Volg actuele informatie op www.diaconie.com.  

Groninger vlag voor de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam

Voor de 15e keer wappert de Groninger vlag
voor de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam

Uitzending Noordmannen
Voorafgaande aan de dienst wordt van 8.00-10.00 uur vanuit de Oude Lutherse Kerk het bekende radioprogramma ‘Noordmannen’ van Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge uitgezonden. Het programma zal in het teken staan van de Groninger Dienst. Te volgen via https://www.rtvnoord.nl/radio/

Alles op een rijtje:
Datum:            zondag 24 oktober 2021
Aanvangstijd: 10.30 uur (via internet en beperkt bezoek in de kerk, na aanmelding)
Plaats:            Oude Lutherse Kerk Amsterdam (Singel 411/Spui). Beperkt plaats ivm corona en daarom is vooraf aanmelden noodzakelijk via info@diaconie.com.
Vermeld a.u.b. uw naam, woonplaats en met hoeveel personen u wilt komen.
De dienst is ook te volgen via internet https://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam . De link zal ook te vinden zijn via de website van RTV-Noord https://www.rtvnoord.nl/
Informatie:       Lutherse Diaconie: info@diaconie.com of 06-51340442 (Hanne Wilzing), dit telefoonnummer is niet voor aanmeldingen.