Een toevluchtsoord in Noord Italië

Ook in 2019 steunde de Diaconie diverse projecten buiten Nederland. Over het algemeen doen we dat via de Lutherse Wereldfederatie LWF of via Kerk in Actie. Eén van de gesteunde projecten was het project Schutzhütte (Toevluchtsoord) van de Lutherse kerk in Bolzano, in Noord-Italië.

De regio Zuid Tirol - op de grens van Oostenrijk en Italië - kent veel vluchtelingen en asielzoekers. Zij komen zowel vanuit Noord-Europa naar Iltalië, als vanuit Italië naar het noorden. De opvang in Italië is echter niet bestemd voor die mensen die het land zelfstandig bereiken. Het project Schutzhütte B1 Rifugio biedt daarom onderdak aan enkele van de meer kwetsbare asielzoekers, die anders op straat zouden moeten leven. Ook wordt hulp geboden aan mensen die reeds erkend zijn: zij moeten de opvang verlaten, maar hebben soms nog geen ander onderdak. Rifugio helpt dan met het vinden van werk en huisvesting.

Foto's: Ludwig Thalheimer.

In 2018 kon zo aan 128 mensen onderdak worden geboden. Samen verbleven zij 3.587 nachten in het project. 150 Kwetsbare asielzoekers en vluchtelingen vonden een baan en een huis - dat is 50 % van de doelgroep.

De vrijwilligers van Rifugio werken samen met de ELKI (Evangelisch-Lutherse Kerk in Italië), met de Protestantse gemeenschap in Bolzano, en met verschillende Lutherse gemeenten in de regio.

De Diaconie besloot in haar vergadering van 17 september 2019 dit project - via de Lutherse Wereldfederatie - te steunen met € 3.000.