Groninger Dienst in Amsterdam
via internet

De organisatie verwacht virtueel een vollere kerk dan ooit

Op zondag 25 oktober 2020 is er voor de 14e keer een Grunneger Dainst, Groninger kerkdienst, in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Deze keer in een bijzondere vorm: in verband met corona kunnen de kerkgangers niet fysiek aanwezig zijn in de Oude Lutherse Kerk. De organiserende werkgroep bericht: ‘Mor wie loaten ons nait onder t mous stoppen (we laten ons niet klein krijgen) en hebben goed nieuws: de dienst gaat wel door en u kunt hem volgen via internet.

Thema
Het thema van de kerkdienst is ‘Bist nuigd’ (Je bent welkom). Centraal staat de gelijkenis van de verontschuldigingen bij het bruiloftsfeest (Mt 22). Voorganger is ds. Harry Donga. De liturgie is in het Gronings. U vindt de liturgie rond de 25ste op www.luthersamsterdam.nl.

Koster Haro hijst de vlag voor de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam

Muzikale begeleiding
Christiaan de Vries speelt op het pas gerestaureerde Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886 en begeleidt een klein koor bestaande uit o.a. Sienke Wolters, Simon Drost en Marius Gort.

Optreden Klaas Spekken
Zanger Klaas Spekken zal optreden in de dienst, en drie van zijn bekende liederen zingen: ‘Takken in de wind’, ‘Twij olle minsen’ en ‘Gebed’. De in Musselkanaal geboren Klaas Spekken deed een zangopleiding aan het conservatorium. Hij bracht diverse cd’s uit. Hij zingt ook in het Gronings overgezette liederen van de Zuid-Afrikaanse zanger Koos du Plessis en deed theater o.a. ‘Van reurom tot kaviaar’. Verder organiseert hij tuinconcerten in zijn huidige woonplaats Veelerveen.

Collecte voor Wereldhuis
De collecte is voor het Wereldhuis in Amsterdam - ademplek voor migranten zonder papieren - en voor de onkosten van de dienst. Want migranten helpen migranten.

Grönnens laid
Na de dienst wordt het Gronings volkslied gezongen. Anders dan andere jaren niet uit volle borst in de kerk, maar onder aanvoering van Klaas Spekken in de Oude Lutherse Kerk, vanuit de huiskamers. We zetten de ramen wagenwijd open en dan is het te horen in heel Amsterdam, Randstad, Groningen zelf en ver over de landsgrenzen. Luister: Doar soest 't aan diek en wad.

Op een rijtje:
Datum: zondag 25 oktober 2020
Plaats: Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, te volgen via internet
http://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam.  
Deze link zal ook te vinden zijn op de website van RTV-Noord