Winnaars Plek onder de zon 2019

Twintig schoolklassen deden dit jaar mee aan het project Plek Onder de Zon. Eind juni vond zowel in Amstelveen als in Amsterdam de feestelijke afsluiting plaats van dit project, waarbij de basisschool leerlingen kennismaakten met zonne-energie. Elke schoolklas presenteerde een zelf bedachte uitvinding op zonne-energie waar de wereld een stukje beter van wordt.

In Amstelveen werd de 1e prijs gewonnen door groep 6b van de Roelof Venema School. Zij bedachten een duurzame koffiemachine, die naast koffie, ook verse chocolademelk en gezuiverd drinkwater kan produceren en bamboe bekers kan maken. Hun creatieve idee en enthousiaste presentatie kon rekenen op veel lof van de jury. De prijs werd uitgereikt door een jury bestaande uit Richard van Leeuwen, adviseur energietransitie van de gemeente Amstelveen, Pieter Bak van Kasteelheer Groep en Stefan Eenhuizen van Beyond Energy.

Afsluiting Plek onder de zon 2019, in de Kruiskerk in Amstelveen.

In Amsterdam werd de 1e prijs gewonnen door groep 5/6/7 van de One Day A Week school. Zij bedachten de Solar Ocean Saver (S.O.S.), een op zonne-energie gedreven zappelin die met een groot net plastic uit de oceaan vist. Het net is uitgerust met sonars die geluiden uitzenden om vissen af te schrikken, zodat die niet per ongeluk verstrikt raken in het plasticnet. Het gevangen plastic wordt via een solar-boot afgevoerd naar een fabriek waar het gerecycled wordt. In Amsterdam werd de prijs uitgereikt door wethouder Marieke van Doorninck;, zij is Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid.

Een les over zonnepanelen van zonnepanelen-monteur Jonathan.