Winnaars Plek onder de Zon

De winnaars van Plek onder de Zon 2018 zijn bekend! Op maandag 18 en donderdag 21 juni presenteerden leerlingen van diverse basisscholen met groot enthousiasme hun uitvindingen op zonne-energie. Er waren ideeën voor scooters, ventilatoren, drones, wasmachines en zelfs een oogstmachine! De leerlingen zijn ontzettend creatief te werk gegaan en hebben er goed over nagedacht of hun uitvinding ook mensen in een ontwikkelingsland zou kunnen helpen.

Maandag werd in Amstelveen de eerste prijs gewonnen door groep 7B van Openbare Basisschool Piet Hein. Zij bedachten een mechanische meeuw die op zonne-energie kan vliegen en die de wereld afspeurt naar plastic afval. Zodra dit afval is gevonden schakelt de meeuw zijn buddy in, een soort spin die ook op zonne-energie werkt en die het afval kan oppakken. De buddy brengt het plastic afval naar een fabriek die (wederom op zonne-energie) het plastic afval omzet in bakstenen waarmee huizen kunnen worden gebouwd in ontwikkelingslanden.

In Amsterdam werd donderdag de eerste prijs gewonnen door groep 7 van de Leonardo da Vinci school. Zij ontwierpen een wasmachine op zonne-energie, waardoor ook huishoudens zonder elektriciteit makkelijk hun kleren kunnen wassen. De wasmachine wordt gemaakt van gerecyclede olievaten en het vuile waswater wordt gelijk gefilterd en gezuiverd voor hergebruik.

De leerlingen winnen de wisselbokaal van het project Plek onder de zon, en een boottocht met een fluisterboot van Natuurmonumenten over het Naardermeer.

Plek onder de zon is het jaarlijkse milieuproject voor leerlingen van de bovenbouw van Amsterdamse en Amstelveense basisscholen. Alle deelnemende bovenbouwgroepen kregen de afgelopen weken les over verschillende aspecten van zonne-energie. Ze verdiepten zich in de betekenis van duurzame energie, zowel in de eigen omgeving als voor kinderen en volwassenen in ontwikkelingslanden. In het project ontdekken leerlingen de kracht van de zon. Leerlingen zetten zelf een op zonne-energie bewegende zonnebloem in elkaar. Ze leren hoe zonne-energie juist in ontwikkelingslanden – met als voorbeeld Cambodja -  het verschil kan maken. De eindopdracht was om een eigen op zonne-energie werkende uitvinding te bedenken en deze te presenteren tijdens de finale.

‘Plek onder de zon’ is een initiatief van ANMEC, NME Amstelveen en de Amsterdamse Lutherse Diaconie. De organisaties vonden elkaar op het inzicht dat werken aan duurzaamheid alleen succesvol is als je het samen met anderen doet. En dat lerende schoolkinderen het verschil kunnen maken in de zorg voor onze aarde.