Ouderen er op uit

Zodra het zomer wordt gaan de Brandpunten er een dagje op uit met de bus. Brandpunt Stad / Maarten Luther Kerk ging dit jaar naar het vestingstadje Elburg, Brandpunt Regio / Haarlem naar de kustplaats Egmond. De gemeenschap uit Amstelveen ging als vanouds naar de Voetangel in Ouderkerk.

Haarlem naar Egmond
‘O, mijn zonnebril vergeten..’ Vlug nog even terug. Jasje mee, wel of niet met die hitte? Zo verging het menigeen, die klaar stond om opgehaald te worden voor de Voorjaarstocht van donderdag 31 mei. Toen iedereen ingestapt was, zette zich langzaam een stoet auto’s in beweging over wegen ‘traag slingerend door oneindig mistig Kennemerland’. De zon was nog net niet helemaal in grijze veelkleurige dampen gesmoord, maar ‘de stem van het water’ zou spijtig genoeg niet lang op zich laten wachten.

Het was broeierig warm weer, maar omdat de weersvoorspellingen verder goed waren, installeerden we ons buiten op het terras van het ons vertrouwde restaurant Bosch beek. Juist toen iedereen was voorzien van zo’n heerlijke taartpunt, voelden we de eerste druppels. Grote parasols werden uitgeklapt en onder het donkere doek zaten toen circa 35 mensen gezellig met elkaar te praten. Behalve alle ‘oude rotten’ als deelnemers aan de Voorjaarstocht, waren er ook nieuwe gezichten, mensen die voor het eerst meegingen, en, heel belangrijk, ook vele nieuwe (jonge en vrolijke) chauffeurs, een welkome aanvulling op ons chauffeursbestand. Het wezenlijke onderdeel van de Voorjaarstocht is de route (of de lunch daarna, daar kan men over twisten) door een mooi stuk landschap. Ook met het dampige regenweer was de natuur prachtig, met al het bloeiende gewas, bosschages en grote bomen vol in blad. Wim en Anneke hebben ook dit jaar met veel succes het parcours uitgezet, want niemand is verdwaald, en Meta zorgde als vanouds voor de goede organisatie.

Dit keer ging de route naar de Abdij van Egmond, slingerend door onbekende stukken Driehuis en Beverwijk, dan de pont op richting Castricum, Heemskerk en naar de winkel en de kaarsenmakerij van de Abdij. We daar wat aan het rondneuzen tussen de kaarsen en het abdijbier en andere hebbedingetjes, toen er een hevig noodweer boven onze hoofden losbarstte. Even buiten zitten of een ommetje maken was er helaas niet bij. Zonnebrillen bleven in de tas, maar de jasjes waren hard nodig. We vervolgden onze tocht naar het restaurant, door Bakkum heen, maar in Bakkum viel het water bij bakken uit de hemel en de lutherse stoet auto’s moest bij ieder kruispunt door een waar zwembad heen, vol gas naar de nauwelijks zichtbare overkant, met als gevolg een geweldig waterballet, alsof er een speedboot door het dorp trok.

In het restaurant kwamen we weer op adem. We werden verwend met een hapje en een drankje en een heerlijke lunch. Maar hoe geanimeerder stemming, hoe somberder het weer. Onder een donker wolkendek reden we terug naar Haarlem. Maar om vier uur werd het ietsje lichter aan de hemel en toen we de kerk naderden, konden eindelijk de zonnebrillen op. Sietse leidde de afsluitende Vesperdienst en verwoordde voor ons het voldane gevoel na deze geslaagde dag. Sanne en Mina Koelewijn waren op stoelen naast de koffietafel geparkeerd, met een koekje in hun hand, met het zicht op hun mamma boven op het orgel. ‘ Ga met God en Hij zal met je zijn’, bleef nog lange tijd in onze oren hangen.
(Tony Lindijer)

Maarten Luther Kerk naar Elburg
Op zaterdag 2 juni was het zover, de MLK Eropuit! 2018 vond plaats. Met 55 mensen - kinderen, jongeren en ouderen - zijn we er op uit getrokken richting de oude vestingstad Elburg. Helaas hadden we 's ochtends wat problemen met de bus. Echter na rondbellen en zoeken naar oplossingen kon met wat technische hulp van mensen uit de bus alles toch worden opgelost.

Vervolgens reden we naar Elburg waar een rondvaart op het Veluwemeer gepland stond. Eenmaal aan boord stond de koffie gelukkig klaar, want daar hadden we wel behoefte aan na ons oponthoud. Vervolgens hebben we een prachtige tocht van ruim 1,5 uur gemaakt. Tijdens de tocht genoten we van zowel live muziek, met dank aan Marcel, alsmede van een heerlijk broodbuffet. Terug in de haven van Elburg zijn we het pittoreske stadje ingelopen. De MLK'ers konden op eigen gelegenheid de stad verkennen of het museum van Elburg bezoeken.

Afsluitend hebben we een heerlijk Italiaans ijsje gegeten bij een ijssalon vlakbij de Vischpoort. Daarna stapten we in de bus terug naar Amsterdam. Na een fijne dag keerden we voorspoedig en voldaan terug in Amsterdam, waar we met plezier terugblikken op een dit jaarlijkse MLK Eropuit! uitje. Het is dan ook een hele mooie en gezellige dag geworden. (Wessel Nijholt).

Amstelveen naar de Voetangel
Op 27 juni had de gemeenschap uit Amstelveen het zomeruitje, met 19 personen, waarvan verschillende boven de 90 jaar. De tocht ging weer naar de Voetangel in Ouderkerk, een geliefd stekje van iedereen, en zelfs met de fiets goed te bereiken. Het vervoer was goed onder elkaar geregeld en het was prachtig weer. Wij hebben genoten van de mooie natuur om ons heen en het voortreffelijke eten met als afsluiting een ijsje. Het blijkt weer hoe zeer de mensen de zondagen in de Johanneskapel missen en ervan genoten elkaar weer te ontmoeten. Het waren gezellige uurtjes voor ons allen. (Ute Braun).