Keti Koti viering

Op 1 juli 2018 wordt 155 jaar Keti Koti (letterlijk vertaald: verbreek de ketenen, nl. van de slavernij) herdacht. Binnen de Nederlandse samenleving wordt er door veel partijen aandacht besteed aan de herdenking en viering van Keti Koti. Veel groepen zijn inmiddels al langere tijd op zoek naar het horen en gehoord worden van elkaar.

Wij vieren Keti Koti in onze (voornamelijk Surinaamse) gemeenschap in De Nieuwe Stad, en met drie activiteiten in de Oude Lutherse Kerk.

Hoe kunnen wij Amsterdammers gekleurd of wit in het heden elkaar vinden en op een constructieve manier verder gaan ondanks dit onuitwisbaar gezamenlijk verleden? Een verleden van slavernij en emancipatie, kolonialisme en onafhankelijkheid, ongelijkheid en tradities.

Op donderdag 28 juni om 20.00 uur wordt in de Oude Lutherse Kerk het toneelstuk “1862” uitgevoerd door spelers van stichting Between The Lines. Dit toneelstuk gaat over de levens van slaven en slavenhouders op Plantage Strubbelingen in de periode voorafgaand aan het staatstoezicht. In deze periode braken er op verschillende plantages opstanden uit. Het toneelstuk beoogt de kennis over het slavernijverleden te vergroten. Lees verder voor meer informatie.
Kaarten kosten € 10,--.
Online kaartverkoop vooraf via Eventbrite. Ook zullen er die avond vanaf 19.00 uur kaarten aan de zaal te koop zijn.

Op zondag 1 juli om 10.30 uur vindt er in de Oude Lutherse Kerk een viering plaats waarin niet alleen aandacht zal zijn voor historische slavernij, maar ook voor moderne vormen van slavernij. Na afloop van de viering zal er heerlijk Surinaams eten worden verkocht.

Op zondag 1 juli om 10.30 uur wordt in De Nieuwe Stad gezamenlijk met de Protestestantse Gemeente Zuid Oost 155 jaar afschaffing slavernij herdacht en gevierd, met zang, dans, klederdracht en lekker eten.

Op zondag 24 juni vond in samenwerking met het NiNSEE (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden En Erfenis) een symposium plaats in de Oude Lutherse Kerk.

Onze secretaris Bianca Gallant, achterachterkleindochter van een tot slaaf gemaakte vrouw uit Ghana, werd voor de website www.protestantsekerk.nl geinterviewd over de activiteiten rond Keti Koti in Luthers Amsterdam.