Vluchtelingen, ons een zorg:
een terugblik

Twee mooie en bijzondere avonden hadden we, als vervolg op ons gemeentegesprek over de vluchtelingenproblematiek.

Onder de titel: Vluchtelingen, ons een zorg was op de eerste avond psycholoog Peter Herfst te gast om te vertellen over welke traumatische ervaringen ( LGBT-) vluchtelingen in hun leven opdoen. Ook gaf hij inzicht in de procedures waar ze mee te maken krijgen. Ab Klink hield een persoonlijk verhaal over zijn ervaringen in de vluchtelingenkampen in de regio zoals in Jordanie, Libanon en Turkije en deelde zijn zorgen en politieke inzichten met ons.

De tweede avond had een heel ander karakter. Narda Beunders vertelde over haar ervaringen en over haar project Roof for Humanity en concludeerde: wat doet er nu echt toe in deze ten hemelschreiende omstandigheden? Dat je er bent en naast iemand gaat staan.
Hanneke Buurman en Jaap Kloosterziel vertelden in hun aanstekelijke en inspirerende verhalen hoe zij met de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Zwolle met vluchtelingen in de Ijsselhallen aan de slag zijn gegaan. Zij hebben zelf hun inzet als heel verrijkend ervaren. Zo ontmoetten ze drie jonge getalenteerde musici die in Syrië op het conservatorium zaten: Nazir, Obaye en Geath die voor ons twee prachtige kleine concertjes gaven op de vleugel, ud en klarinet. Ze speelden betoverend weemoedige oosterse muziek.

Op beide avonden aten we samen met de gasten, wat een mooie basis legde voor de rest van de avond. Op de tweede avond was Anwar onze kok, een Syrische vluchteling die een verrukkelijke maaltijd voor de gasten, musici en ons kookte, wat enorm bijdroeg aan de geanimeerde sfeer en de onderlinge contacten.We hebben nu een extra lijntje met de Lutherse Gemeente in Zwolle!


Hanneke Buurman en Jaap Kloosterziel (midden en rechts)
uit Zwolle in gesprek met een gast.

Twee bijzondere avonden waren het, waarbij de aanwezigen heel betrokken reageerden op de sprekers en alle mogelijke vragen stelden. Er werd geld ingezameld voor het project Roof for Humanity van Narda Beunders, en dat leverde het fraaie bedrag van € 322 op, een bedrag dat de Ddiaconie gaat verdubbelen!

Ons voornemen is deze avonden een vervolg te geven. Als we nieuwe plannen hebben leest u daar t.z.t. meer over op deze website en in het Gemeenteblad.

Nazir, Obaye en Geath, conservatoriumstudenten uit Syrië,
brachten hun muziek mee.

De bijeenkomsten werden georganiseerd door Brandpunt Stad i.s.m  de Diaconie van de Evangelisch-Lutherse Gemeente.