De Achthoek wint finale scholenproject Plek onder de Zon Amsterdam

Kinderen veranderen zout in zoet water in Oude Lutherse Kerk

Nadat op 13 juni de Amstelveense basisschool Kindercampus King de 1e prijs won van het Project Plek onder de Zon, was op 23 juni de beurt aan De Achthoek uit Amsterdam om te winnen.

(Lees verder voor een verslag van het Project Plek onder de Zon Amstelveen).

Amsterdam, 23 juni 2016. Vandaag was de finale van het milieuproject ‘Plek onder de zon’ voor Amsterdamse basisscholen. De Achthoek kreeg de 1e prijs voor de uitvinding van een wereldwijd gericht programma om zout water in zoet water te veranderen met behulp van zonne-energie.

Wethouder Choho, die onder meer duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, reikte de prijzen uit. ‘Ik ben heel benieuwd wat jullie bedacht hebben, want dat kan ik weer meenemen in mijn beleid’ zei de wethouder tegen alle 7 deelnemende scholen.  De 2e prijs ging naar groep 7a van de 2e Daltonschool Piet Bakkum voor hun afvalrobot. De 3e prijs ging naar de Al Wafa-school. Zij presenteerden een op de zon geïnspireerde rap met de wens van ‘vrede en licht voor iedereen’.

De Achthoek won deze editie van Plek onder de Zon.

Zonne-energie: in ontwikkelingslanden en in eigen straat
Alle bovenbouwgroepen kregen in de afgelopen weken les over verschillende aspecten van zonne-energie. Ze verdiepten zich in de betekenis van duurzame energie zowel in de eigen omgeving als voor kinderen in ontwikkelingslanden. In het project ontdekken leerlingen de kracht van de zon. Leerlingen zetten zelf een op zonne-energie bewegende zonnebloem in elkaar. Ze leerden hoe zonne-energie juist in ontwikkelingslanden – met als voorbeeld Cambodja -  het verschil kan maken. De eindopdracht was om een eigen op zonne-energie werkende uitvinding te bedenken en deze te presenteren tijdens de finale, op 23 juni in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui..

Bijzondere samenwerking
‘Plek onder de zon’ is een initiatief van ANMEC, ontwikkelingsorganisatie Picosol en de Amsterdamse Lutherse Diaconie. De organisaties vonden elkaar op het inzicht dat werken aan duurzaamheid alleen succesvol is als je het samen met anderen doet. En dat lerende schoolkinderen het verschil kunnen maken in de zorg voor onze aarde.