Informatie over landelijke en stedelijke acties voor vluchtelingen

Er zijn – los van het eigen diaconale werk - diverse landelijke en stedelijke acties waar u, als u dat wilt, bij in kunt haken. We noemen o.a.

 

Op deze overzichtwebsite vindt u een groot aantal landelijke initiatieven waar u aan bij kan dragen. Deze initiatieven gaan van kledinginzameling tot aan sponsorlopen.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is deze website niet enkel voor mensen die onderdak willen bieden aan een vluchteling, maar ook voor diegene die vanuit hun vakgebied, gave of anderzijds vluchtelingen op een praktische manier wil helpen. U kunt zich hier inschrijven en aangeven wat voor hulp u zou kunnen bieden.

Via deze website van het Rode Kruis kunt u zich inschrijven als vrijwilliger, of zelf een actie bedenken om geld in te zamelen voor de vluchtelingen.

Op deze website van vluchtelingenwerk kunt u zich inschrijven als vrijwilliger voor het begeleiden van vluchtelingen zowel tijdens de asielprocedure als bij hun eerste stappen in Nederland. Al met twee uur per week kun je iets betekenen voor vluchtelingen. Daarnaast kunt u ook hier goederen doneren, met name warme kleding, shampoo en fietsen.

Wij Zijn Hier is een groep vluchtelingen in Amsterdam die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven. Je kan hen steunen op allerlei manieren.

Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Via hen kunt u op vele manieren bijdragen aan het verwelkomen van asielzoekers, het doen van een gebed of een financiële donatie.

Tijdelijke particuliere adressen kunnen benut worden voor de logeerregeling van het COA: in afwachting van hun woning kunnen statushouders alvast in Amsterdam logeren en hoeven ze niet in een AZC, waardoor daar weer plaatsen vrijkomen.

(Met dank aan de Protestantse Diaconie die al deze informatie op een rijtje zette.)