Jongens van ZuidOost op kamp

In juli gingen de jongens van ZuidOost een weekje op kamp, naar park Duc de Brabant in Diessen. Begeleidster Eva Ohm schreef een verslag.

Dit heeft de heer beloofd: ‘Omdat je mij liefhebt, zal ik je redden. Ik zal je beschermen, omdat je mij kent. Als je mij roept, geef ik antwoord. Als er gevaar is, ben ik bij je.” – Psalm 91: 14-15

Na weken voorbereiden was het dan eindelijk zo ver! Op 20 juli 2015 gingen wij op kamp.
Het busje stond klaar en de jongens druppelden één voor één binnen.  Toen alle koffers (de een groter dan de ander) in het busje waren gepropt gingen we op weg. Tante Saskia in haar eigen auto en meneer Andrew, Eva en de jongens (Chyno, Xavier, Emmanuel, Divano, Marcellino, Raily en Ethan) in het busje.

De sfeer zat er goed in tijdens de reis, we leerden Raily kennen, die voor het eerst mee was. De jongens realiseerden al snel dat ze de zelfde mensen kennen dus dat zat wel goed.

Na een reis vol drukte en enthousiasme kwamen we aan in Landal Duc de Brabant in Diessen. We werden opgewacht door de heer Jan Ritman, die voor ons dit kamp mogelijk heeft gemaakt. De kamers werden ingedeeld en de jongens gingen op pad om de omgeving te ontdekken. Chyno en Emmanuel waren hier al eens geweest dus konden aan de rest vertellen waar alle leuke plekken waren. Uiteraard werd er ook gelijk gezwommen! Bij aankomst lazen we psalm 91 en hebben we gebeden. Iedereen kreeg een boekje om deze week in te werken. Het boekje ‘sun fun faith’ is een leuk zomerboekje waarin je je creativiteit kwijt kan en ook nog eens nieuwe dingen over je zelf leert. Op elke pagina staat een stukje uit de bijbel dat van toepassing is op die opdracht. Daar gingen de jongens deze week mee aan de slag.

Meneer Andrew had heerlijk voor ons gekookt! Lekker rijst met bruine bonen en kip. Volgens mij heeft iedereen wel meerdere keren opgeschept! We moesten van meneer Andrew oppassen dat we ons bord niet opaten.

Op dinsdag werd de planning iets anders, in plaats van overdag zwemmen zijn we ’s avond gaan zwemmen. We hebben vrienden gemaakt met onze buren, bekenden van de gemeente! Mafalda Kenswil zat in het huisje naast ons met haar moeder en haar twee kinderen. Onze groep werd groter en samen gingen we op pad deze week. Overdag hebben de heren heerlijk gespeeld en hebben we met hulp van Divano van lekkere patatjes en snacks gesmuld voordat we  ’s avonds naar het subtropische zwembad in het andere Landal Park gingen. De jongens hadden het zeker naar hun zin, ze hadden aardig sjans van de dames.

Het echte geluk is voor mensen die vriendelijk zijn. Want aan hen zal God de aarde geven. (…) Het echte geluk is voor mensen die goed zijn voor anderen. Want God zal goed voor hen zijn. Het echte geluk is voor mensen die eerlijk zijn. Want zij zullen God zien. Het echte geluk is voor mensen die vrede sluiten. Want zij zullen de kinderen van God genoemd worden. Het echte geluk is voor jullie” – Mattheus 5: 5-11

Jongenskamp ZuidOost

Foto's op deze pagina zijn van Eva Ohm.

Op woensdag hebben we een vlag gemaakt voor het kamp. De jongens hebben opgeschreven wat ze belangrijk vonden of wat ze tot nu toe het leukste aan het kamp vonden. Zo is het een prachtige vlag geworden die weergeeft wie de groep is. We hebben lekker gesmuld van eitjes en pannenkoeken, gemaakt door Mafalda, meneer Andrew en tante Saskia, voordat we op stap gingen.

Jongenskamp ZuidOost

‘s Middags zijn we met de hele club gaan handboogschieten. Dat was nog best een uitdaging: linkshandig, grote boog, kleine boog, stil houden, richten, vingers onder het gele stukje houden, arm gebogen… Om de uitdaging nog groter te maken werden na 2 rondes de borden vervangen. Je kon nu extra punten verdienen. Het ene bord leek nu meer op een dartbord en het andere had een windmachine en ballonen die geraakt moesten worden. Het was leuk om te zien hoe iedereen elkaar aan het aanmoedigen was! Aan het einde werden de punten berekend en werd de top 3 bekend gemaakt. Op nummer 3 was geëindigd Ethan, op nummer 2 Divano en Jelaya werd 1e! Ze kregen alle 3 een speldje als herinnering mee. ’s Avonds hebben we eindelijk geweerwolft! Met marmallows hebben we knus bij de vuurkorf gezeten.

Jongenskamp ZuidOost

Op donderdag was het dan eindelijk zo ver! We gingen naar de Beekse Bergen en het Speelland. Beekse Bergen is een prachtig park vol prachtige wilde dieren uit Afrika en Azië. Ze hebben veel meer vrijheid dan in een stadspark zoals Artis. Hier hebben ze uitgestrekte vlakten en water. We gaven de jongens de keuze: willen we eerst met de boot, met de bus of gaan we wandelen. Ze besloten dat de boot wel het leukste leek. Gelukkig haalden we hem ook net!

Op het water vertelde de verzorgster allemaal verhalen over de dieren en links en rechts van ons zagen we Yaks, Lemuren, Antilopen, Neushoorns, Przewalskipaarden en nog veel meer! Het was heerlijk om op het water, met een heerlijk briesje, langs al deze dieren te varen.

Na het aanmeren mochten de jongens in groepjes uiteen om zelf een route te lopen. Er zijn verschillende routes gelopen en de "big 5" zijn zeker ontdekt. Bij de ingang zijn ze nog even het informatiehuisje in gesprongen, en heeft een enthousiaste vrijwilliger ze het een en ander verteld over het leven van de dieren. Ze mochten ook aan neushoornpoep voelen en ruiken.

Toen moesten we wel echt naar het busje racen! Alleen was de uitgang niet zo makkelijk te vinden... Overal stonden andere bordjes! Gelukkig had Chyno beter opgelet dan juf Eva en wist de weg te vinden, en zo reden we via de snelweg weer terug om de ingang van het Speelland te vinden.

In het Speelland hebben de jongens nog een aantal uur gezwommen. Er waren grote glijbanen over het meertje en in een badje. Emmanuel en Ethan vonden het water toch iets te koud en zijn gaan golfen. De andere heren probeerden een bootje te besturen. ’s Avonds hebben we heerlijk gebarbecued. Iedereen heeft nog een laatste duik genomen om de week goed af te sluiten. ’s Nachts mochten de jongens met de matjes in de huiskamer slapen, en mocht Lavaro blijven slapen. Een feestelijke afsluiting!

Op vrijdag was het alleen wat moeilijk opstaan! Maar de jongens ruimden netjes hun bedden weer op en we hebben in recordtempo alles opgeruimd en schoongemaakt voordat we de sleutel moesten inleveren!

Op de terugweg zijn we nog even wezen tanken en hebben we nog even gesmuld van een snickersijsje. De oogjes bleven niet open in de bus. Moe van de drukke week zijn er een paar toch een beetje gaan slapen. Meneer Andrew bracht ons weer naar huis en na een slaperige knuffel is iedereen weer naar zijn eigen huis gegaan.

Het was een topkamp! We willen graag iedereen bedanken die het kamp mogelijk heeft gemaakt. Ten eerste willen we de Diaconie bedanken, die met hun steun een groot deel van het kamp heeft weten vorm te geven. Ook willen wij het Kerkelijk Service Bureau en de Lutherse Gemeente bedanken. Naast een bijdrage uit de collecte hebben veel gemeenteleden maandenlang lege flessen gespaard. Uit de emballage en een aantal losse giften alleen al hebben we een mooi bedrag opgehaald! Nogmaals: ontzettend bedankt!

Namens de jongensgroep,

Eva Ohm.