Foto expositie "Geloven in Amsterdam"

Zes jaar lang fotografeerde Friso Kooijman Amsterdammers tijdens het beleven van hun geloof. Dit heeft geresulteerd in de fotoserie “Geloven in Amsterdam” die van 28 september t/m 30 oktober 2014 wordt geëxposeerd in de Maarten Luther Kerk in Amsterdam-Zuid.

De aanhoudende negatieve berichtgeving in de media over religie raakte Friso Kooijman (zelf atheïst) persoonlijk. Het viel hem op dat religie daardoor synoniem leek te staan voor oorlog of ellende. Als reactie hierop ging hij in 2008 op zoek naar gelovigen in Amsterdam om zelf uit te zoeken of dat geschetste beeld in de media klopte. Volgens hem geven de beelden een mooi antwoord op zijn zoektocht.

Op de foto's is te zien hoe een ieder het geloof op zijn/haar manier beleeft. Daarbij zijn ook bijzondere religieuze gelegenheden te zien zoals een iftar, een bat mitswa, een eerste communie of Allerzielen. De foto’s zijn gemaakt in en rondom diverse gebedshuizen verspreid over Amsterdam. Hieronder zijn o.a. de Maarten Luther Kerk, De Poldermoskee, de Nicolaas basiliek, de Liberaal Joodse gemeente, de Evangelische Roze Vieringen en oecumenische bijeenkomsten. Centraal in de fotografie blijft het respect voor de mens met zijn geloof staan.

In 2014-2015 zal de expositie “Geloven in Amsterdam” op verschillende locaties in Amsterdam te zien zijn. Kooijman wil met zijn foto expositie terug naar de gebedshuizen waar hij heeft gefotografeerd. Hij hoopt dat de expositie zal bijdragen aan onderlinge herkenning en daarmee aan meer respect voor elkaar.

De expositie is mede tot stand gekomen door een succesvolle crowdfunding actie bij voordekunst.nl. De eindstand bedroeg maar liefst 130% van het benodigde bedrag. Ook de Lutherse Diaconie droeg financieel bij.

Na het voltooien van de vakopleiding aan de Fotovakschool Amsterdam, waar Friso Kooijman afstudeerde met een deel van zijn serie “Geloven in Amsterdam”, exposeerde op diverse plekken in de Zaanstreek en Amsterdam. Zo is zijn expositie “Vietnam Today”, over het leven in Vietnam, op speciaal verzoek van de Vietnamese ambassadeur nogmaals tentoon gesteld. Daarnaast exposeerde hij onder andere bij Pakhuis De Zwijger met zijn serie “Straatfotografie”.

De expositie “Geloven in Amsterdam” vindt plaats van 28 september t/m 30 oktober 2014 in de MLK (Spiritueel, Sociaal & Cultureel Centrum Lutherse Kerk Amsterdam), Dintelstraat 134, Amsterdam – Zuid.

Openingstijden: zie www.luthersamsterdam/MaartenLutherKerk onder activiteiten,
of op afspraak met de fotograaf via info@frisokooijman.com.

www.frisokooijman.com
www.geloveninamsterdam.com