Doe mee met Zicht voor Skan

In 2009 kwam de toen 15-jarige Skan uit Eritrea naar Nederland voor een oogoperatie. Skan heeft een keratoconus in beide ogen. Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en een kegelvormige vervorming ondergaat. Bij Skan was de oogaandoening in zo’n vergevorderd stadium dat ze haast niets meer kon zien en ook niet meer naar school kon. De behandelend arts van het oogziekenhuis in Asmara kon niets meer voor haar doen en verwees haar naar Europa. Haar in Nederland wonende tante, actief lid van de lutherse gemeente in Amsterdam, kaartte dit aan bij de Diaconie.

Met steun van gemeenteleden en van een fonds kon Skan naar Nederland komen en geopereerd worden in de gespecialiseerde Dr. Melles Hoornvlieskliniek in Rotterdam. In juli 2009 werd ze geopereerd aan haar linkeroog. Het resultaat was indrukwekkend en Skan kon weer zien!


‘Als het kan wil ik in de toekomst graag terug naar mijn land. En dan wil ik daar jongeren,
vrouwen en mensen die arm zijn,  laten zien dat het kan. Dat verandering mogelijk is.
En dat je je droom nooit op moet geven. Dat je vol moet houden’
.

Aanvraag verblijfsvergunning en naar school
Skan ging terug naar Asmara, maar na een tijdje ging het oog ontsteken. Dit werd ter plaatse niet adequaat behandeld. Zo kwam Skan in 2011 terug in Nederland. De problemen werden dankzij de goede begeleiding van de Dr. Melleskliniek snel opgelost. Wel werd het gezien de omstandigheden in Eritrea te risicovol geacht om terug te keren. In overleg met de familie werd besloten om een verblijfsvergunning op medische gronden aan te vragen.  Intussen kon Skan doen wat ze het liefste doet, nl. naar school. Ze kon geplaatst worden op het ROC en zit momenteel in het examenjaar ‘Communicatie en Marketing’. De aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning loopt nog steeds, maar de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) gaf alleen toestemming om tot medio oktober 2014 in Nederland te blijven. Binnenkort doet de rechter een uitspraak of ze ook daarna kan blijven.

Tweede operatie
Bij een controle in december gaf dr. Melles aan dat het noodzakelijk is om nu ook het rechteroog te opereren. Dit om nog verdere slechtziendheid te voorkomen. Een nieuwe techniek (zgn. anterieure lamellaire keratoplastiek) biedt de mogelijkheid om niet alleen het oog te stabiliseren, maar ook het gezichtsvermogen aan het rechteroog te verbeteren.  Een belangrijk bijkomend voordeel van deze techniek is dat er minder risico is dat Skan naderhand klachten krijgt.


Skan op controle in de kliniek.

Steun nodig: geef Skan een kans
De operatie kost € 9000. Een belangrijke deel van de kosten zit in het donorweefsel; als de verzekering de operatie niet dekt kost dit nl. € 5000.
Skan valt onder de zorgverzekering RZA (Regeling Zorg Asielzoekers). De RZA heeft echter bericht dat zij alleen vergoedt als Skan geopereerd wordt door een gecontracteerd ziekenhuis. Ofschoon de Dr. Melleskliniek wel verzekerde zorg levert is er geen overeenkomst met zorgverzekeraars. Probleem is dat de Melleskliniek de enige kliniek is waar deze operatie uitgevoerd kan worden.
Omdat er niet langer gewacht kan worden met de operatie (i.v.m. achteruitgang van het rechteroog en de noodzakelijke nabehandeling) is deze gepland op 18 maart a.s.
We proberen nu het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Skan probeert zelf met steun van de Diaconie € 3000 bij elkaar te sparen. We hopen dat we via gemeenteleden, buurtbewoners en mensen in het netwerk ook € 3000 bijeen kunnen brengen. En de laatste € 3000 hopen we te werven via enkele fondsen en sponsoren.

We nodigen u van harte uit om Skan deze kans te geven en bij te dragen aan de kosten van de operatie. Dit kan door een gift over te maken naar NL80 INGB 0004 6200 48 t.n.v. Diaconie Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam o.v.v. ‘Zicht voor Skan’.

De Diaconie is ANBI-erkend, waardoor uw gift aftrekbaar is van de belasting.
Hartelijk dank voor uw steun!

Voor vragen of een toelichting kunt u terecht bij

Hanne Wilzing, algemeen secretaris Lutherse Diaconie.  
Tel. 020 4044708 of 06 51340442, e-mail h.wilzing@diaconie.com.