Updates uit Lima
Update - groeten uit Lima
Pranita Biswasi (derde van links, met paarse sjaal) is deelnemer aan de LWF-Youth VN-Klimaattop in Lima. Ze is lid van de lutherse kerk van India en studeert milieukunde. Vorig jaar en dit jaar steunen we vanuit luthers Amsterdam haar deelname. Zij groet ons vanuit Peru.
Update - dag 3 en 4
ICCO en FairClimateFund hebben drukke dagen achter de rug op de COP20 in Lima. Wij daar promoten hoe wij wereldwijd en regionaal werken aan een eerlijker klimaat en wij vragen anderen met ons mee te doen. Hieronder vind je een terugblik op de belangrijkste activiteiten.
Side Event: Fairtrade Carbon Neutral Coffee Project, datum: 03/12/2014 bij COP20 Lima
Dit evenement werd georganiseerd door ICCO en FCF en Fairtrade International. Het side event werd goed bezocht en het publiek toonde veel belangstelling. Abiy Ashenafi uit HoArec (Ethiopië) legde uit wat er allemaal gebeurd in het Carbon Neutral Coffee project en Maarten Derksen van FCF ging verder in op het Fairtrade Carbon Partnership en het financieringsmechanisme. Wij zijn er trots op om te kunnen zeggen dat Fairtrade International ons project zal gebruiken als pilot in hun Fairtrade Climate Programme en Gold Standard noemde onze aanpak "de weg naar de toekomst".
Side Event: Landschappen, ecosysteemdiensten, en kleine boeren: Putting transversale concepten in de praktijk 2014/12/04
Tijdens dit side event presenteerde Maarten Derksen van FCF onze Indiase Biogas-project als een voorbeeld van hoe Fairtrade werkt in carbon gefinancierde projecten. Gold Standard presenteerden hun vooruitgang op een methodiek gericht op de landbouw en heeft Fairtrade International gesproken over de stappen die zij hebben genomen om hun Fairtrade Climate Programme (waarvan Fairtrade carbon credits een onderdeel is) te ontwikkelen, en FSC deelden voortgang op betaalde milieudiensten.
Update - 1
De Midden-Amerikaanse Alliantie van Mensen en Bos (een partner van de ICCO cooperatie) vestigde in Lima de aandacht op het belang van landrechten voor inheemse volken, armoedebestrijding en bescherming van het bos om de gevolgen van de klimaatverandering te bestrijden. Hun slogan luidt “Si No Somos Nosotros Entonces Quien?” (If Not Us Then Who?).
Ook een Zuid-Amerikaanse partner van ICCO (COICA) organiseerde een bijeenkomst om te vertellen hoe zij het regenwoud en haar bewoners proberen te wapenen tegen klimaatverandering en ontbossing. Zij werken aan bescherming van het bos, ecotoerisme, het weerbaarder maken van het plaatselijke inheemse leiderschap en het ontwikkelen van de lokale economie. Voorop staat ook hier het werk om de rechten van de inheemse bevolking op hun land veilig te stellen en te voorkomen dat de prijs van de klimaatverandering en illegale houtkap ‘betaald’ zal worden door de allerarmsten. COICA probeert vijf miljoen hectaren bosgebied in Peru en Brazilië te behouden.
FairClimateFund werkt nauw samen met de inheemse organisaties in Midden- en Zuid Amerika. Samuel Sangueza, de Klimaat Officer in het Zuid-Amerikaanse regionaal kantoor van ICCO is staat met COICA na een succesvolle presentatie van hun REDD + project met behulp van de REDD Indigina Amazonica of RIA aanpak.