Time to turn - Tijd voor ommekeer?

Op dinsdag 11 maart waren Lisa en Lida van Time to turn op bezoek in de Johanneskapel in Amstelveen. Time tot turn is een christelijke jongerenorganisatie die deze wereld omgekeerd wil: gericht op rechtvaardig en verantwoord leven.

Eerst genoten we van een duurzame maaltijd. Op het menu stond groentesoep, volkorenpasta met spinazie en pesto, en yoghurt met fairtrade hagelslag voor toe. Zoveel mogelijk biologisch wat niet per definitie duurzaam is, maar bewust en  eerlijk duurt toch wel vaak het langst…

Na eten en afwas (dankjulliewel beste helpers!) waren beamer en andere materialen geïnstalleerd en namen de enthousiaste vrouwen ons mee in de wereld van voeding. Wat weten we er eigenlijk van? Wat komt uit Nederland? Wat zijn vergeten groenten? Welke groenten groeien in welk seizoen? En waarom kun je die het beste eten?

Er ontstonden mooie gesprekken over vroeger en nu, lekker en verantwoord, dichtbij en ver weg. Over groenten verbouwen in je eigen tuin of op het balkon.  Over guerillagardening:  braakliggende stukjes land omtoveren tot groente- en bloemenparadijsjes. Dat paradijs was ook de rode draad door de avond: van Genesis tot ons eigen groen, er valt heel wat te genieten. Dus dat deden we:  van eerlijke chocola, thee, koffie en stroopwafels. En van elkaars gezelschap, de dankbaarheid en het plezier om met deze dingen bezig te zijn.

Tot besluit voegden wij de daad bij het woord en zaaiden oost-indische kers, bestemd voor de kerktuin. En schreven in een paar regels onze eigen impressie van de avond. Een van de deelnemers verwoordde het zo:


De waarde van onze voeding is veel meer
dan de voedingswaarde.
We zaaien verwachting, we oogsten dankbaarheid.
We planten in de aarde, we plukken in de hemel.

(Reinout)

Het smaakte naar meer. Dus wie weet komen er meer van deze smaakvolle en duurzame avonden.