“Buiten” gewoon mooie vakantie

Elk jaar gaan vele Amsterdammers en Amstelveners op vakantie met de SLOA. Naar Diessen, naar Lunteren, of, zoals de familie Hurks, naar het Roosevelthuis in Doorn. We vroegen de heer Hurks voor ons verslag te doen van zijn vakantie.

'Van 28 juni tot en met 5 juli 2014 hebben mijn vrouw en ik mogen genieten van een heerlijke onvergetelijke vakantie in het F.D. Roosevelthuis in Doorn.
Na aankomst werden wij gekoppeld aan een vrijwilligster die de hele week voor ons zal zorgen en erop toeziet dat het ons aan niets zal ontbreken. Het thema van deze vakantieweek is  “Buiten”gewoon. Nou buitengewoon was het daar is niets van gelogen. Zaterdagavond, aan de hand van de kaart van Nederland, maken wij nader kennis met elkaar. Els, de creatiefste onder de groep vrijwilligers uit Hoofddorp  en de presentatrice de hele week, weet bijna meer van Amstelveen dan wij.

Centraal stond  Zondagochtend de Kerkdienst met als thema Natuur “BUITEN”gewoon mooi. Als leidraad had pastor Annelies Buijs het scheppingsverhaal en het Zonnelied van Franciscus gekozen. Na een heerlijke high tea kleurt de grote zaal steeds meer oranje en steekt een ieder zich in het oranje. Op een groot scherm zien we de wedstrijd Mexico tegen Oranje.

Maandagmiddag gaan wij met de Roosevelt rolstoelbus naar het Von Gimborn Arboretum en maken daar kennis met een rijke schakering aan bomen, planten en struiken. De volgende morgen is het tijd voor ons privè uitje. Ik kan en mag met mijn koninginnetje naar Paleis Soestdijk. Het personeel staat al op de uitkijk want nog weinig mesen weten dat vanaf vandaag, 1 juli, het paleis bijna alle dagen open is. Een suppoost vertrouwt mij toe dat ik de eerste ben die de audiotour gebruikt.

Donderdag bezoeken wij het  Cavalerie museum in Amersfoort. Ik spits mijn bezoek toe op de cavalerie en ons Oranjehuis. Ook aan de thuisblijvers is gedacht. Voor hen is er de gangcompetitiedoedag  waarbij de groep uit de gele gang als winnaar uit de bus komt.

Woensdag staat de gehele dag in het teken van de vijftiger jaren inclusief pinda’s pellen. Dit is de ouverture voor het optreden van het cabaret Mooi weer met hun programma Waar blijft de tijd? Het draait in dit verhaal om een klokkenmaker die nog steeds leeft in het jaar 1957. Een jonge bezoekster die vraagt of haar klok nog te repareren is, doet haar best de oude man terug te brengen naar 2014.Het programma is gevuld met vrolijke liedjes die enthousiast worden meegezongen. Grappig om te zien is, hoe het tweetal inspeelt op de zaal.

De volgende ochtend verandert de grote zaal  in een echte schoonheidssalon. Vrijwilligers uit Hoofddorp zijn gekomen om mensen eens goed te verwennen en in de watten te leggen. De vrijwilligers zijn een goed geöliede organisatie.  Met 18 jaar ervaring  weten zij ons te omringen met hun liefde en zorg. Ze doen alles liever met ons dan alleen voor ons. Voor een ieder  hebben ze aandacht en een vriendelijk woord. Zelfs voor de zwijgers onder ons nemen ze de tijd.

Zondagavond na de voetbalwedstrijd, Oranje is door naar de volgende ronde, is er de playbackshow. De vrijwilligers laten ons kennismaken met de echte palingsound van Niek en Simon, Jan Keizer en Annie Schilder en dan had je er nog twee die niet uit Volendam kwamen. In de finale traden alle vrijwilligers op in een groot zeemanskoor.

Maandag was het de beurt aan een groep vrijwilligers die zich hadden verenigd in het Hoofddorps Reizend Toneelgezelschap. Zij brachten het blijspel Opa, die  redt het wel. Het stuk probeert een antwoord te geven op de vraag Wie is nu eigenlijk de baas in huis. De schoondochter of toch opa.

Dinsdagavond was ingeruimd voor het zomerfeest in Caraïbische sfeer. Er waren fruitige hapjes en drankjes en de voetjes gingen van de vloer en de wielen aan de rol.
De donderdagavond was gevuld met eigen bijdragen onder de titel Voor allen, door allen. Tussen de optredens door mocht ik mijn moppenspel spelen.

Vrijdagochtend, de temperatuur stijgt naar  tropische hoogte, ga ik op een fiets waar je met rolstoel en al op kunt een fietstocht maken langs het landgoed Hydepark en bezoek de plaats waar het nieuwe Roosevelthuis zal verrijzen. Dat zal waarschijnlijk worden omgedoopt tot Nieuw Hydepark.

Het Roosevelthuis heeft goede koks. Iedere avond wordt je getrakteerd op een voortreffelijk drie gangen diner of zoals dinsdagavond op een barbecue. Bij het ontbijt  was er altijd iets lekkers en bij de lunch iedere dag iets warms.
Op het afscheidsdiner, met rode of witte wijn erbij, hebben de koks nog extra hun best gedaan. De hele avond is de spanning  van het naderende afscheid te voelen.

Zaterdag na het gezamenlijke  ontbijt is het tijd voor de uitgebreide afscheidsreceptie met veel goede wensen over en weer en wie weet tot ziens.

Hier past een woord van dank aan het adres van de vrijwilligers in en om het Zuiderlicht te Hoofddorp, het Vakantiebureau en zeker niet op de laatste plaats de Sloa voor deze “BUITEN” GEWOON MOOIE  VAKANTIE.'

Renè Hurks