Willemijn Heikoop nieuwe 'huismoeder' Gasthuis In de Roos

In oktober 2014 vertrok onze gewaardeerde 'huisvader' Gerrit Post. Hij werd opgevolgd door Willemijn Heikoop - voor velen in Diaconaal Amsterdam geen onbekende.
In het onderstaande stelt zij zich graag aan u voor.

Hallo allemaal,

Een paar weken geleden ben ik verhuisd naar het Gasthuis In de Roos. Het warme welkom heeft ervoor gezorgd dat ik me hier al snel erg thuis voel.

Drie jaar geleden ben ik naar Amsterdam gekomen als huisleider van het Mission House. (Het Mission House is een plek waar Europese jongeren komen om zich 10 maanden lang vrijwillig in te zetten op verschillende projecten in de stad en samen met elkaar in gemeenschap te leven) Ik heb daar twee jaar met veel liefde gewoond. Het was bijzonder om de jongeren te zien groeien en veranderen. Toch was het vrij intensief en na twee seizoenen was het tijd om ergens anders te gaan wonen. Na een jaar een kamer gehuurd te hebben in een appartementje met twee anderen, mistte ik het gemeenschapsleven en de betrokkenheid van een woongemeenschap. Toen ik hoorde dat het Gasthuis op zoek was naar een nieuwe kernbewoner heb ik dus gelijk gereageerd. En zo ben ik dus in In de Roos terecht gekomen.

Vier dagen in de week ben ik te vinden in een croissanterie aan de Leidsestraat. Hier serveer ik koffie, broodjes en gebak. Koffie is naar mijn mening één van de lekkerste dingen op aarde. Het liefst heb ik de hele dag goede gesprekken met bijzondere mensen bij het genot van een heerlijke grote mok koffie (zwart, zonder suiker).

Ik ben ook regelmatig te vinden op de Wallen waar ik vrijwilligerswerk doe voor het Leger des Heils. Gewapend met een mand met koffie, thee, koekjes en chocolaatjes gaan we langs de ramen. Bij veel vrouwen komen we even binnen omdat ze wel zin hebben in een kop koffie, of gewoon even willen praten. Het is erg bijzonder om op deze manier een wereld te leren kennen die erg ver af staat van die van mij. En toch realiseer ik me vaak dat er eigenlijk geen verschil is tussen de dames achter de ramen en mij.

Ik ben nieuwsgierig, kom graag op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest, doe graag dingen die ik nog nooit heb gedaan en ik proef graag dingen die ik nog nooit heb gegeten. Ik heb een grote liefde voor mensen en voor God. Ja, ik ben een beetje idealistisch en ik blijf graag geloven dat wanneer we ons inzetten, we een klein stukje van de mooie wereld zoals God die bedoeld heeft, kunnen bewerkstelligen.

Gastvrijheid is erg belangrijk in het Gasthuis. Het is bijzonder dat de kerk deze mogelijkheid creëert, om daadwerkelijk gastvrij te kunnen zijn voor mensen die het nodig hebben. En ik ben blij dat ik hier een klein onderdeel van uit mag maken.

 

Willemijn Heikoop.