Leerlingen basisscholen in het zonnetje

In het project 'Plek onder de Zon' ontdekten driehonderd leerlingen uit groepen 6 t/m 8 van verschillende Amsterdamse basisscholen alles over de kracht van de zon. Ze leerden hoe zonne-energie wordt opgewekt, hoe zonne-energie juist in ontwikkelingslanden het verschil kan maken en hoe het bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Met die informatie gingen ze zelf aan de slag. Donderdag 21 juni 2012 presenteerden alle scholen hun op zonne-energie werkende uitvinding.

Driehonderd leerlingen en leerkrachten van bovenbouwgroepen van Amsterdamse basisscholen werkten het afgelopen schooljaar enthousiast aan 'Plek onder de Zon'. Dit milieuproject is dit schooljaar gestart als opvolger van het succesvolle project 'Retourtje Water', en is een initiatief van woningcorporatie de Alliantie, het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum, Picosol en de Lutherse Diaconie.

De presentatie van de eigen uitvindingen in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui was de feestelijke afsluiting van 'Plek onder de Zon'. Klik hier voor een impressie, gemaakt door studenten van ROC Media, van de afsluiting van het project.

Maarten van Poelgeest reikt de wisselbokaal uit aan groep 6b van Daltonschool Neptunus
Wethouder Maarten van Poelgeest (o.a. klimaat en energie) reikt in de Oude Lutherse Kerk de wisselbokaal uit aan de winnende groep 6b van meester Lukas. Foto: Margje Muusse.

De winnaar was groep 6b van meester Lukas van de Daltonschool Neptunus. De leerlingen maakten een vliegtuig dat vliegt op frituurvet, wind en zonne-energie. Onder toeziend oog van de vakkundige jury werd het vliegtuig vóór de kerk getest. De prijs, een prachtige wisselbokaal, werd uitgereikt door Wethouder Maarten van Poelgeest. De klas wint ook een spannende vaartocht met een "fluisterboot" over het Naardermeer.

Eén van de onderdelen van het project was het maken van een zonnebloem mét zonnecel. Voor veel kinderen was dat het hoogtepunt: "De zonnebloem vond ik het leukst, want dan kan je zelf iets maken”, "De zonnebloem  maken vond ik het leukste, om zelf bezig te zijn met techniek. Zelf zou ik graag een kleine helikopter maken” en “Die zonnebloem maken was leuk, het was bijzonder dat als je naar buiten gaat, dat hij dan gaat draaien”. (Overigens was dit voorjaar in de etalage van de Diaconie aan de Maasstraat te zien dat de zonnebloemen ook binnen uitstekend werkten!)

De kinderen blijken na dit project vol van de zon en zien wel mogelijkheden. “Mijn bed staat voor het raam, daarom zou het handig zijn om een wekkerradio op zonne-energie te hebben. Met een kastje erbij, zodat de energie bewaard kan worden als er zon is. Zo kan hij ’s avonds werken.” Een andere deelnemer zag ook een opvoedkundige handigheid: “Ik wil een TV op zonne-energie, dat is goed, want dan kan ik ’s nachts niet TV kijken”.

Dat de kinderen veel hebben geleerd over zonne-energie blijkt ook wel uit de volgende uitspraken:
“Ik was in Indonesië en zou graag een grote ventilator op zonne-energie willen hebben”
“Graag wil ik later ook andere dingen op zonne-energie, dan is de verspilling minder. Eerst is het nog duur, maar later ga je het terugverdienen”
"Onze uitvinding, de bestelbus, is bijzonder, want hij is compleet uitstootloos”
“Het was leerzaam, ik heb geleerd over zonnepanelen en hoe energie in elkaar zit”
“Als ik wat ouder ben, ga ik ook een project maken: een zuinige diesel auto of een robotplant die appels kan schieten”.

Kortom, we kijken terug op een geslaagd project, en zien uit naar het vervolg!

Lees verder voor de aankondiging van dit project.
Lees verder voor een verslag van een les in het kader van "Plek onder de zon".