Open Monumentendagen 2012

"Wat een warm welkom, daar zijn wij erg gevoelig voor!"

Zaterdag 8 en zondag 9 september waren de jaarlijkse Open Monumenten Dagen. Traditiegetrouw was ook de Oude Lutherse Kerk op het Spui opengesteld voor bezoekers. En, ook traditiegetrouw, konden we de meer dan 1000 bezoekers gastvrij ontvangen en een schitterend programma aanbieden.

Vrijwilligers ontvangen de bezoekers van de Oude Lutherse Kerk.

Dit jaar was het thema ‘Groen van toen’. In ons programma hebben we daarop ingespeeld. Zo waren er diverse groene antependia te bezichtigen. En presenteerde de Lutherse Diaconie het milieuproject ‘Plek onder de zon’. Met dit project leren Amsterdamse basisschoolleerlingen over zonne-energie. Ook deelden we appels uit, in navolging van Maarten Luther, onder het motto wij blijven appelboompjes planten.

Er werden appeltjes uitgedeeld.
Er werden appeltjes uitgedeeld.....

Op zaterdag waren de scouts van Scoutinggroep De Wartburg aanwezig. Ze hebben fantastisch geholpen met het bakken van (groene!) pannenkoeken, flyeren en koffieschenken.

Gasten werden ontvangen mt koffie, thee en limonade.Bezoekers werden gastvrij ontvangen met koffie, thee of sap,
en als ze wilden, met informatie over het gebouw, de gemeenschap en de diaconie.

Nieuw dit jaar waren op elk heel uur de vijf minuten van Stilte en Aandacht. Een kort meditatief moment met stilte, lezing en gebed. Indrukwekkend om het monumentale gebouw op deze manier als het ware tot leven te wekken.

Al met al twee prachtige dagen. Mede dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers!