Met de MLK naar het Openluchtmuseum

Op zaterdag 14 juli kleurde het Openluchtmuseum in Arnhem groen. Een bus vol Amsterdammers verspreidde zich over het park met allemaal een groen Luther-rugtasje bij zich. Zo konden we elkaar herkennen. Want intussen weten al veel buurtbewoners de weg naar de MLK te vinden, maar niet iedereen die komt, kent elkaar ook.

Des te meer reden om er eens een dagje op uit te gaan, zodat al die verschillende mensen elkaar konden ontmoeten. Mensen van de Maandagmiddagclub, de schilderclub, van het brood uitdelen, de kerkdiensten; jong en oud.

Via Stichting Groen Grijs, een touringcar voor en door betrokken buurtbewoners, hadden we vervoer geregeld. En al op vrijdagmiddag parkeerde chauffeur Eric Junge de bus voor de MLK.
Op zaterdagochtend in alle vroegte verzamelden we ons in de MLK, en tussen twee hoosbuien door stapten we de bus in. Het beloofde een echt Hollands dagje te worden. Onderweg zongen we dan ook uit volle borst onder leiding van Andreas Wöhle ‘In een blauw geruite kiel’, maar natuurlijk kon ook de tante uit Marokko niet ontbreken. En geloof het of niet, hoe harder we zongen, hoe meer de lucht opklaarde.

In Arnhem was het helemaal droog en konden we zo aanschuiven voor koffie met appelgebak. En daarna dan eindelijk het park in om al het moois te bekijken, én te ervaren.  Zo zongen de Amsterdamse dames in het café van Tante Stien met gemak alle coupletten mee met Johnny Jordaan. Kon er papier geschept worden, koekjes gebakken, met de molenaar meel gemalen, en een ingewikkeld balspel gespeeld.


Mw. Boekel (links) en mw. Barbé, in het midden een vrijwilligster in Staphorster klederdracht.

En ondertussen kwamen de verhalen los. Over het slapen in de bedstee van een Noord-Hollandse boerderij, om als stadskind na de oorlog aan te sterken. Over die achttiende eeuwse Brabantse boerderij met kippen loslopend op het erf, die toch wel veel aan de kinderjaren in Afrika deed denken. Over dat oranjekleurige jaren ’70 interieur, waar trots het eerste eigen huisje mee opgesierd werd. Over die oude bus van Lijn 62 naar Willemsparkweg of iets dergelijks, die in het museum nog volop dienst doet.


Tieners in de tram.

Gelukkig konden we alle verhalen tijdens de heerlijke lunch uitwisselen. Om daarna weer in groepjes door het park te wandelen. En steeds maar weer gezellig – intussen – bekende gezichten tegen te komen.


Aan de lunch in het Openluchtmuseum.

Het was een geweldige dag. In een prachtig museum, met even mooie mensen, en bijzondere ontmoetingen. En het leuke is nu, dat waar ik ook kom in de buurt, ik steeds maar weer bekenden tegenkom!

Verslag: Sofia Nap, diaconaal werker Kopje Thee+
Foto’s: Henk Zoet, bijrijder Stichting Groen Grijs