We gaan voor barmhartigheid in onze stad

De 424-jarige Lutherse Diaconie van Amsterdam brengt half januari 2012 haar Jaarbericht 2011 uit. De titel is: ‘Barmhartigheid in onze stad’. Voorzitter Christine Aalders pleit voor ‘barmhartigheid’ als delen in plaats van bedélen. Ze refereert eraan dat de stad Amsterdam barmhartigheid in zijn devies heeft.

In het Jaarbericht wordt beschreven hoe de diaconie, de hulpclub van de kerk, anno 2012 barmhartigheid handen en voeten probeert te geven. Bijvoorbeeld door middel van ‘Plek onder de zon’, een praktisch milieuproject voor basisscholen. De Diaconie organiseert dit samen met het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum, Picosol en woningcoöperatie de Alliantie. Of het contact met gevangen vreemdelingen in het cellencomplex in Schiphol-Oost. Maar ook is er hulp van mens tot mens, bijvoorbeeld door stille hulp en buurtactiviteiten.

In 2012 wil de Diaconie € 518.116  besteden aan sociale activiteiten in de stad en wereldwijd. Dit geld worden bijeengebracht door collecten, giften van kerkleden, acties en inkomsten via rente, dividend en verhuur.

De Diaconie ziet het aantal hulpvragen toenemen. Diaken Co Engberts: ‘Wat in de afgelopen 50 jaar aan sociale zekerheid is gegroeid, verdwijnt in rap tempo. We zijn harder nodig dan ooit en moeten zoeken naar een goede invulling van onze nieuwe rol’.

Het Jaarbericht wordt in januari meegezonden met het Gemeenteblad. Verder is het hier te downloaden, en te verkrijgen via info@diaconie.com of telefoonnummer 020-4044708. Ook verspreiden wij het Jaarbericht via een aantal bibliotheken en sociale en medische instellingen in de stad.