Groninger Dienst in teken van 'Kinderbiebel'

De oplage van de liturgieboekjes voor de Groninger Kerkdienst gaat elk jaar omhoog. De ruim 300 liturgieboekjes gingen zondag 28 oktober ook weer snel van de hand. Het was al voor de zesde keer dat in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam een kerkdienst werd gehouden in het Gronings. Of, zoals ds. Harry Donga het verwoordde: “Groningers in de diaspora halen even met anderen hun hart op aan onze moederstaal.” Want de dienst is ook altijd een mogelijkheid om oude bekenden te spreken en even weer Gronings te kunnen praten. Met na afloop uiteraard altijd koffie met Groninger koek.

De rode draad in de dienst was het ‘levent gait deur’ aan de hand van de bijbellezingen over de geestelijke wapenrusting (Efeziërs 6) en het verhaal over de doodzieke zoon van een hoge ambtenaar uit Kafernaum (Johannes 4). Ds. Donga vertelde in zijn preek dat ook in moeilijke omstandigheden het leven doorgaat. Gemakkelijk is dat niet en dat kun je niet alleen. “Zonder de ander ga je er aan.” Het leven gaat ook door voor mensen die het minder goed getroffen hebben, zoals daklozen en uitgeprocedeerde asielzoekers. De diaconie van de Evangelische Lutherse Kerk wil laten zien dat de kerk er ook voor deze mensen is. De kerk zoekt daarom vrijwilligers die in de nieuwe gevangenis bij Schiphol West willen meewerken aan de kerkdiensten (zie www.diaconie.com). In deze gevangenis komen mensen zonder geldige papieren, uitgeprocedeerde asielzoekers en vluchtelingen. Na de dienst boden enkele bezoekers aan de Groninger Kerkdienst zich spontaan aan om vrijwilliger te worden. Hanne Wilzing van de diaconie toonde zich bijzonder in zijn nopjes met deze aanmeldingen.

Kinderbijbel

Sanne leest voor uit de Kinderbijbel

Sanne leest voor uit de Kinderbijbel.

In deze Groninger kerkdienst stonden de kinderen centraal. In Groningen is recent de ‘Kinderbiebel’ verschenen. Tijdens de dienst lazen Sanne Boosma en Brian Wiersma het verhaal van Adam en Eva uit de vertaalde kinderbijbel voor. In de kerk kon je een speld horen vallen en met plaatjes op de beamer kreeg iedereen weer een beeld bij dit bijbelse oerverhaal. Ds. Donga complimenteerde Sanne en Brian met hun optreden. De afgelopen jaren zijn er veel publicaties in de Groningse taal verschenen. Zo is er een bijbel in het Gronings en ook een bundel psalmen en gezangen. Voor en na de dienst was het mogelijk deze en andere Groningse boeken te kopen. En was er een expositie van schilderijen van Titi Maat uit Appingedam. Op die manier werd het ook een culturele zondagochtend. Dat kwam ook tot uiting in het gedicht van Hanne Wilzing ‘Levent’. En na afloop van de dienst is er altijd het mooiste lied voor Groningers: Het Volkslaid! Zoals iemand na afloop vertelde: “Het volkslied werd zo hard meegezongen dat je het tot aan Groningen kon horen!”.

Het ‘regelplougke’ hoopt volgend jaar (op zondag 27 oktober 2013) weer meer Groningers te mogen verwelkomen. Als u daarvoor een uitnodiging per e-mail wilt ontvangen, meld u het ons dan even via info@diaconie.com?