Zomeruitjes in de Brandpunten

In augustus zijn er in de Brandpunten Augustanakerk en Johanneskapel dagjes uit georganiseerd voor degenen, die niet met vakantie konden deze zomer. 12 mensen uit de Augustanakerk gingen naar de "historische driehoek" (Hoorn - Enkhuizen - Medemblik); 30 mensen uit de Johanneskapelgemeenschap bezochten samen het Amsterdamse Bos.
In beide gevallen werd het een leuke dag.

Johanneskapel - verslag Ute Braun

Op maandag 15 augustus was het zomeruitje van de Diaconie. Wij hadden het niet beter kunnen treffen. Toen wij aankwamen waren de tafels mooi gedekt en iedereen had een plaatsje met min of meer uitzicht op de bosbaan in het Amsterdamse Bos, en dat alles bij schitterende zonneschijn. Wat willen wij nog meer? Gelukkig zijn er altijd mensen die een ander willen ophalen zodat het vervoer van Amstelveen naar het Amsterdamse Bos geen probleem was. Er waren meerdere diakenen aanwezig, Hilda ter Steege van de huisbezoekers en Judith van den Berg-Meelis als diaconaal medewerker. In totaal waren we met 30 personen; 8 gemeenteleden waren tussen de 85 en 95 jaar.

Johanneskapel aan de maaltijd
Johanneskapelgemeenschap aan de maaltijd in het Amsterdamse Bos.
Foto: Judith van den Berg-Meelis

Er werd geanimeerd gepraat en / of vol belangstelling geluisterd, en er werden ook nieuwe contacten gelegd. Mensen spraken af elkaar te zullen opzoeken, dat is echt een heel goed resultaat.

Augustanakerk - verslag Annamarie Kousemaker–Schotanus

Begin augustus ging de Augustanakerk op stap. 's Morgens stapten we op station Sloterdijk in de trein naar  Hoorn. In Hoorn werden we hartelijk ontvangen door Jan Voetberg, lid van onze kerkelijke gemeenschap, die als een zeer enthousiast vrijwilliger werkzaam is bij de Stoomtram.

Jan Voetberg vertelt over "zijn" stoomtram
Vrijwilliger Jan Voetberg vertelt enthousiast over "zijn" Stoomtram.
Foto: Marike Omta

Hij vertelde ons allerlei bijzonderheden over locomotieven, wagons, soms nog in erbarmelijke staat wachtend op een herstelbeurt, en over de stations. Bovendien attendeerde hij ons op bochten in het tracé, zodat we mooie foto’s konden maken, en hij verkocht ons poffertjes.

Met de stoomtram reisden we naar Medemblik, een nog vrijwel in tact spoor voor deze tram. We genoten van de rit, van de koffie, van de poffertjes en van elkaar.
Aangekomen in Medemblik konden we een kleine wandeling maken, of de zelf meegenomen broodjes opeten.

Bij de Stoomtram
De historische Stoomtram van Hoorn naar Medemblik. Foto: Marike Omta

Vervolgens stapten we op de boot naar Enkhuizen, ook al een bejaard exemplaar, voor een prachtige 1½ uur durende vaartocht in een wat mistige omgeving: het was daardoor heel verstild. Ook hier was het goed samen te zijn en elkaar te wijzen op bijzondere gezichtspunten onderweg.

.. en met de boot van Medemblik naar Enkhuizen.
... en met de boot door naar Enkhuizen. Foto: Hans Wilders

Aangekomen in Enkhuizen dronken we op een terras een heerlijk kopje… naar keuze.

Op een terras in Enkhuizen
Op een terras in Enkhuizen. Foto: Marike Omta

En dan weer in de trein, nu een moderne dubbeldekker, intercity, die ons weer afzette op Sloterdijk. Een fijne dag.