We blijven appelboompjes planten

tijdens de Open Monumentendagen en daarna

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2011 was het weer Open Monumentendag. Ook dit jaar was de Lutherse Gemeente present, door de openstelling van de Johanneskapel in Amstelveen en de Oude Lutherse Kerk aan het Spui.

Vóór de Oude Lutherse werd gefolderd voor een mooi concert van Kwintessens, in de voorhof werden appels uitgedeeld aan de bezoekers, in de kerk werd gevierd, gezongen en gemusiceerd, er werden rondleidingen gegeven en er werd verteld over de kerk en over diaconale projecten. Vele vrijwilligers waren zo in touw voor een gastvrij onthaal van de bijna 2000 bezoekers.

De lutherse diaconie heeft als motto "We blijven appelboompjes planten" - indachtig een uitspraak van Maarten Luther: "Ook als morgen de wereld vergaat, zal ik toch vandaag nog een appelboom planten". We vertelden onze gasten hierover, en vroegen aan hen om hun eigen appelboom te planten. We deelden papieren appels uit, waarop mensen konden schrijven welke appelboom zij wilden planten, d.w.z. wat hun bijdrage aan of wens voor de samenleving was. Velen maakten van die uitnodiging gebruik, zodat al in de loop van zaterdag de "appelboom" in de voorhof aardig vol hing met vrolijk waaiende goede wensen - en dat werden er tot zondagavond alleen maar meer. In totaal ontvingen we zo'n 200 wensen, gedachten, bijdragen - sommigen wensten iets voor zichzelf of voor hun familie en vrienden, sommigen wensten iets voor de samenleving en / of de kerk, er waren erg "aardse" en erg "hemelse" wensen bij, in het Nederlands, Engels, Spaans, Fins, Chinees... Kortom: een rijke oogst!

Bezoekers planten hun eigen appelboom, en lezen de teksten van anderen

In de voorhof voor de Oude Lutherse werden bezoekers uitgenodigd om hun eigen appelboom te planten. Dat leverde een boom vol wensen op.

Hieronder de appelboompjes die de bezoekers aan de Open Monumentendag, en de bezoekers aan de lutherse kerkdienst in De Nieuwe Stad in ZuidOost, die spontaan meeschreven, plantten: