Kunstproject 'Redocumented'
in de Oude Lutherse Kerk

In september 2008 startte het Wereldhuis, plek voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met de Lutherse Diaconie van Amsterdam. Naast de directe steun aan vreemdelingen, vinden we het belangrijk dat deze groep een gezicht krijgt. Dit gebeurt onder meer in het kunstproject Redocumented. Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september te bezichtigen in de Oude Lutherse Kerk.

Volgens schattingen zijn er 15.000 ongedocumenteerde mensen in Amsterdam. Over het algemeen zijn ze irreguliere arbeidsmigranten, anderen zijn uitgeprocedeerd asielzoeker, slachtoffer van mensenhandel, vrouwenhandel of een mislukte huwelijksmigratie.

In een kunstproject van Juliette Erkelens en Annette Kouwenhoven is tijdens een serie lessen een beeld- en verhalenverzameling gemaakt over het leven van deze mensen in Amsterdam. Deze unieke foto- en filmverzameling omvat het zelfgemaakte fotomateriaal van een groep van twaalf mensen. Tevens worden herinneringen aan het land van herkomst gekoppeld aan plekken in Amsterdam. De lessen werden gegeven in Het Wereldhuis.

Het project werd op 18 juni jl. gepresenteerd op het symposium '15.000 Ongekende Amsterdammers', georganiseerd door Het Wereldhuis te Amsterdam. De eerste publicatie over dit project, een tabloid krant, is gratis verkrijgbaar. Er staan bijdragen in van Marlou Schrover en Ruth Hopkins; zij belichten immigratie vanuit verleden en heden. Juliette Erkelens heeft portretten van de mensen gemaakt. De publicatie is de eerste in een reeks; het leven in Amsterdam zal gevolgd blijven worden. Na de zomer zal een expositie over dit project georganiseerd worden.

Dit project is met subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en met ondersteuning van Het Wereldhuis gerealiseerd. Voor meer informatie over dit kunstproject: www.redocumented.org.

De expositie Redocumented is te zien tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui (kerk open van 10.00-17.00 uur).

Wilt u zich ook inzetten voor ongedocumenteerden? Dat kan! Voor het Wereldhuis zoeken we nog een paar vrijwilligers die als buddy (maatje) mee willen optrekken met een 'vreemdeling' in de vaak ongeplaveide weg langs instanties, loketten etc. Iets voor u of kent u iemand? Meer informatie bij de Diaconie.