Onderzoek alles en bewaar het goede?
Dat was mijn dooptekst!

Oude Lutherse Kerk ontving ruim 2000 bezoekers
tijdens Open Monumentendagen


De Oude Lutherse Kerk was tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september net een bijenkorf. Ruim 2000 mensen kwamen een kijkje nemen.
Velen kwamen af op Kerk op de Catwalk, waarbij predikantenkostuums vanaf de 16e eeuw werden geshowd. Maar ook de tentoonstelling Redocumented, waarin mensen zonder geldige verblijfspapieren via foto’s en video een gezicht kregen, trok veel belangstelling.

Tentoonstelling Redocumented in de Oude Lutherse Kerk
Beeld van de tentoonstelling Redocumented in de OLK.

Soms kwamen mensen alleen om even een kaarsje te branden bij de ikoon of om te zitten en naar de muziek van het koor Kwintessens of het orgel te luisteren. Kinderen konden terecht voor de kinderspeurtocht. Tijdens de kerkdienst op zondagmorgen bleef de kerk gewoon toegankelijk en schoven bezoekers spontaan aan. Soms met verbazing: 'Ik wist niet dat hier nog gekerkt werd!'

De veertig enthousiaste vrijwilligers die dienst deden als gastheer en gastvrouw noteerden onder meer de volgende opmerkingen:

*Een van onze gastvrouwen zei bij het weggaan van een bezoeker: ‘Tot ziens’. Hierop stond de meneer stil en zei: ‘Ja, dat zou wel eens kunnen’.

*Een islamitische bezoeker uit Frankrijk, die net 1 uur in Amsterdam was: ‘Ik ben nu al gefrappeerd door de openheid van de mensen hier’ en ‘verrast dat mensen van uw gemeente iftars tijdens de ramadan bezoeken’.

*David (9): ‘dit is de kerk van Luther’.

*N.a.v. Redocumented en Wereldhuis: ‘Goed dat jullie dat laten zien. Op straat werd ik al aangekeken’ (portretten op banier aan het hek).

* Dochter die haar vader meenam naar het Spui i.v.m. zijn wortels: ’Ik ben hier gedoopt en sinds mijn kindertijd niet meer geweest’.

*’Doen jullie dat allemaal nog als Diaconie? Ik dacht dat na de missie het werk wel was opgehouden’
.

*2 Jonge Italianen, na 5 minuten rondlopen: ‘Is dit een kerk?’

*Na de kerkdienst: ‘Ik dacht dat jullie protestants waren, maar jullie lijken wel katholiek’.

*’Ik kwam hier na een ochtend boodschappen doen leeg binnen en ga met energie weer weg’.

*’Onderzoek alles en bewaar het goede’ is ook mijn motto!

Ook de 100-jarige Lutherhof aan het Staringplein en de Johanneskapel in Amstelveen deden mee met de Open Monumentendag.