Geloven met je handen

Diaconale Adventsactie 2009


Een klein stadje in Normandië had zwaar geleden van de oorlog. De meeste huizen waren verwoest. Ook het oude kerkje midden in de stad was verwoest. Een groepje soldaten hielp mee herstellen. Na lang zoeken en voorzichtig puinruimen vonden de soldaten het oude houten kruisbeeld terug. Alleen de handen ontbraken. Hoe ze ook zochten, die bleven spoorloos. Toen pakte een soldaat een stuk krijt, en schreef met grote letters op de balk van het kruis: "Jullie zijn mijn handen". De mensen van het stadje die het lazen, keken er eerst bevreemd naar. Toen begrepen ze wat daar stond: Jullie moeten heel maken wat stuk is. Jullie moeten elkaar troosten. Jullie moeten samen nieuwe huizen bouwen. Dan kun je weer geloven in de toekomst.

Als lutherse gemeente mogen we samen ook zo handen geven aan geloven. Daar kan niemand bij gemist worden. Dat onderstrepen we met de Diaconale Adventsactie Geloven met je handen. We houden deze actie juist met Advent omdat dit een tijd is van verwachten. Het verwachten van Christus is immers onlosmakelijk verbonden met het verwachten van heil voor onze stad en onze wereld. Heel worden van wat stuk is, in relaties, in onrecht en gebrokenheid van de schepping. Zo zitten we midden in het diaconaat. God ziet om naar de mensen (Lofzang van Zacharias, Luc. 1: 68) en in navolging daarvan zien wij om naar elkaar en de schepping.

Dit jaar staan vier diaconale projecten voor en door jongeren centraal:
* Diaconaal Jaar in Amsterdam. Elk jaar komen 10 jongeren uit Europa of daarbuiten een jaar diaconaal werk doen in Amsterdam. Ze helpen o.a. bij het Drugspastoraat, het Wereldhuis en Oudezijds 100. Ze wonen grotendeels in het Mission House. De lutherse Diaconie geeft dit jaar support aan twee jongeren t.w. Daniel Karl (uit Hongarije) en Wiebke Kopmann (Uit Duitsland).
* World Servants. Via deze organisatie gaan jongeren onder het motto ‘Bouwen aan je zelf door te bouwen voor een ander’ 2-3 weken naar het buitenland om mee te helpen bij de bouw van een school, ziekenhuis etc.  Zo ging bijv. Daniël Klaassen  - gesponsord door de Johanneskapel en de Diaconie - mee met een diaconaal werkproject.
* Jongerencentrum in Gaza. GCC - Gaza Cultural Centers - traint jongeren en vooral vrouwen via cursussen om te praten over waarden en normen en hoe een minder gewelddadige maatschappij op te bouwen. Hierbij worden praktische insteken gemaakt via bv. taallessen Engels of computercursussen. Juist in deze tijd van spanningen en uitzichtloosheid voorziet GCC in een grote behoefte. Het Brandpunt Zuidoost geeft met haar jongeren aandacht aan dit werk en de Diaconie steunt GCC gedurende 3 jaar om het werk uit te bouwen.
* Sadaka Reut – de Arabische en Hebreeuwse woorden voor ‘vriendschap’ - is een project waarin Arabische en Joodse jongeren in Jaffa via onder meer kunst samen werken aan vrede. Samen met de Diaconie vraagt de Maarten Luther Kerk dit jaar in haar activiteiten speciaal aandacht voor dit project.

In overleg met de Brandpunten wordt tijdens Advent op een of meerdere zondagen en in andere gemeenteactiviteiten aandacht gegeven aan de actie, via informatie, voorbeden en collecte.
Voor suggesties voor de liturgie of gemeenteactiviteiten: lees verder.

Alle gemeente-leden ontvangen in het begin van Advent thuis een brief met een acceptgirokaart. Met uw gift stelt u de Diaconie in staat om deze en andere belangrijke projecten te steunen. Jongeren ontvangen een aparte mailing. Hierin worden ze onder het motto ‘Adventure’ speciaal geïnformeerd over mogelijkheden om zelf diaconaal in actie te komen.

Geloven met je handen. Doet u, doe jij, mee? Alvast hartelijk dank.

Namens de Diaconie,
Hanne Wilzing, algemeen secretaris