Diaconie steunt De Open Deur

De Open Deur aan de Begijnhof is een oecumenisch inloopcentrum waar mensen terecht kunnen voor advies of een persoonlijk gesprek over allerlei zaken die met levens- en zinvragen te maken hebben.  Daarbij valt te denken aan vragen over geloof en kerk, relaties, (homo-)sexualiteit, HIV en AIDS, verliesverwerking, gevoelens van eenzaamheid, schuldproblematiek en financiële begeleiding etc.
De Diaconie verwijst regelmatig mensen met een hulpvraag naar de Open Deur en ondersteunde dit werk in 2008 met € 8000.

Stap je in de tram en ontmoet je een medepassagier die er bij de volgende halte al uit wil in plaats van nog een tijdje samen op te reizen, omdat de reis toch nergens toe leidt – zo voelde het contact met de vluchteling die afgelopen zomer bij De Open Deur binnenstapte. Hij kwam met een bizar verhaal. Hij was al meer dan twintig jaar in Nederland en had tot zo’n jaar of dertien terug geen problemen gehad. Hij had een verblijfsstatus gekregen, maar hij was vergeten die te verlengen. En toen hij dat ontdekte, bleek dat hij al een tijdlang ‘illegaal’ was. Zijn advocaat stelde van alles in het werk om alsnog een geldige verblijfsstatus te regelen, maar alles leek vergeefs. Een beroep op de ‘witte illegalen regeling’ (hij was immers al voor 1992 legaal in Nederland) lukte niet, het Generaal Pardon (hij was er immers al voor 1 april 2001) evenmin. En de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van de IND was inmiddels met hem in gesprek over terugkeer naar een land dat nog niet bestond toen hij er vandaan vluchtte, Eritrea.
Toen hij bij de Open Deur binnenstapte was hij aan het eind van zijn Latijn. De hulpverlening van een andere organisatie was gestopt; men vond hem lastig en onbeschoft. Hij was ongeduldig, want het leven op straat hield hij niet langer vol. En er was geen instant resultaat te verwachten.

Je kunt je dan knap machteloos voelen. Hoe geef je hoop aan iemand die geen hoop meer heeft, die van mening was dat eerdere hulpverleners hun beloften ook niet nagekomen waren.
En toen kwam, na een half jaar van volhouden, brieven schrijven naar de IND en er met telefoontjes en e-mails achteraan zitten, bijna als een donderslag bij heldere hemel de aankondiging van de verblijfsvergunning. Met terugwerkende kracht tot het jaar 2000. Vanwege uitzonderlijke schrijnendheid. En dit jaar, precies op zijn verjaardag, kon hij zijn pasje ophalen.

Hij hoeft niet meer bang te zijn om als ‘geïllegaliseerde’ opgepakt te worden. Hij kan aan de rest van zijn leven beginnen. ‘Weet jij ook een goede psychiater?’, vroeg hij, ‘want die zal ik nodig hebben.’ Ook met die vraag weten we wel raad. Als we samen maar over een lange adem beschikken.

De medewerkers van de Open Deur helpen mensen verder met uw hulp.

Cor Ofman - pastor van de Open Deur

Spreekuren
Wilt u iemand van De Open Deur spreken? Dan is het verstandig om een afspraak te maken.
Diaconaal-maatschappelijk werk, Marion Groen in 't Woud: maandag 11.00 - 16.00 uur, dinsdag en vrijdag 10.00 - 12.30 uur.
Pastoraat, Theo van Adrichem (r.k.): maandag 11.00 tot 16.00 uur en woensdag 10.00 tot 16.00 uur; Cor Ofman (prot.): dinsdag, donderdag en vrijdag 12.30 tot 17.00 uur.

Adres
Kerkelijk centrum voor informatie, gesprek en advies
Begijnhof 34
1012 WV Amsterdam
Tel. 020 - 623 55 54
Geopend: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Website: www.deopendeur-amsterdam.nl