‘We moeten leren in vriendschap te leven
en meer samen te werken’
(Krystyna Rynkiewicz)

Bezoek uit Warschau

 

Van 7 t/m 10 mei jl. was een delegatie van onze partnergemeente uit Warschau bij ons op bezoek in Amsterdam. De delegatie bestond uit ds Piotr Gaś (predikant Trinitatisgemeente), Krystyna Rynkiewicz en Piotr Dreger (diaconie werkgroep), Jadwiga Grudzień en Paulina Nowaczyk (jongeren).

De jongeren logeerden in het Mission House (Diaconaal Jaar) en de anderen waren te gast in de Lutherhof aan het Staringplein. Op de avond van de dag van aankomst werden de gasten verwelkomd in de Augustanakerk. Een informele ontmoeting met mensen van het eerste uur (het 26-jarig contact heeft oude papieren) en nieuwgedienden. Op vrijdag werd een bezoek gebracht aan Oudezijds100 en aan het - door de Diaconie gesteunde - project Kruispost. De jongeren deden mee aan een kookfestijn voor jongeren uit Protestants Amsterdam. Op zaterdag werd deelgenomen aan het symposium ‘Sporen zoeken naar een nieuwe tijd’ in de Oude Lutherse Kerk. Dit was een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de diverse jubilea in Luthers Amsterdam (o.a. 375 jaar Spui). De Poolse gasten gaven via inleidingen en deelname aan de gespreksgroepen hun visie op de vraag: waar moeten we als kerk zuinig op zijn en waar moeten we het avontuur zoeken. Zie het verslag op www.luthersamsterdam.nl

De zaterdagavond was ter ontspanning. De Amsterdamse jongeren die vorig jaar Warschau bezochten verzorgden het programma en namen de gasten mee uit naar het IJ-theater waar volop geluisterd werd naar (en gedanst op) Cubaanse muziek.
Op zondag gingen de jongeren naar de kerkdienst in Zuidoost, waar ze de groeten overbrachten uit Warschau en – het was immers de 2e zondag in mei! - vertelden over het vieren van Moederdag in Polen. Vervolgens ontmoetten ze de jongeren in de Nieuwe Stad. De andere delegatieleden namen deel aan de kerkdienst in de Oude Lutherse Kerk, waar ze eveneens de groeten overbrachten en waar ds. Gas meewerkte aan de dienst. In beide diensten werd het Avondmaal gevierd.
's Miiddags werd nog een bezoek gebracht aan het ‘Luthers museum’ in de Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht (het voormalig Oude Mannen en Vrouwen Huis).

Tijdens het bezoek waren er diverse ontmoetingen waarin gesproken werd over de toekomst van het contact. Over en weer is de wens om het contact verder te verbreden en te verdiepen. Eén van de concrete actiepunten is het streven dat er volgend jaar twee Poolse jongeren mee gaan doen in het – door de Diaconie ondersteunde - Diaconaal Jaar.