'Een wereld zonder water is een wereld zonder leven’ (Sherwin, 10 jaar, groep 6)

Basisschool Odyssee uit Osdorp wint de Retourtje Water-bokaal 2009

Amsterdam, 11 juni 2009. Vandaag werd in de Mozes en Aäronkerk de 2e ronde van Retourtje Water afgesloten. Retourtje Water is een ‘hoofd-hart-handen’ milieuproject voor basisscholen en wordt georganiseerd door Waternet, het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum en de Lutherse Diaconie.

Gedurende het afgelopen schooljaar onderzochten de kinderen water in de buurt van de school, namen ze het eigen waterverbruik onder de loep en vergeleken ze dat met het drinkwaterverbruik van kinderen in Niger. Ook gingen de scholen op excursie naar de waterzuivering in Middelpolder.

Tijdens de feestelijke afsluiting presenteerden de 275 kinderen van de 12 deelnemende bovenbouwklassen uit verschillende delen van de stad hun verwerking. De jury was getuige van een waterrap, een regendans, het Zwanenmeer, eigengemaakte liederen, films en teksten. Basisschool Piet Hein had een hele tentoonstelling en organiseerde tevens een inzameling voor waterpompen in Mali.

De jury had het er zwaar mee, maar uiteindelijk werd groep 6 van juf Tessel van basisschool De Odyssee uit Osdorp de winnaar. De kinderen van deze school hadden het thema van de ‘Amsterdamse grachten’ origineel uitgewerkt. De winnende school ontving de Retourtje Water Wisselbokaal en voor de hele klas een schoolreisje met de Fluisterboot over het Naardermeer.

Basisschool Odyssee met de retourtje Water wisseltrofee

(Foto: Leo van der Sluis)

Op de vraag wat hij ontdekt had in het project vertelt Sherwin van Basisschool De Pool (Centrum): ‘Een wereld zonder water is een wereld zonder leven. Als we teveel water verspillen veroorzaken we problemen’.

Met tandenpoetsen doe ik nu tussendoor de kraan dicht

Asude (J.P. Coenschool, Zeeburg): ‘Er is veel vervuild water in de wereld. Je moet zuinig zijn met water. Na het project kijk ik meer uit met water. Met tanden poetsen doe ik nu tussendoor de kraan dicht’.

Retourtje Water begint in september met een 3e ronde. De scholen van de 2e ronde mogen weer meedoen met een nieuwe klas maar ook nieuwe scholen kunnen zich aanmelden. En de eerste scholen meldden zich onmiddellijk al weer aan.