Basisschool De Horizon wint de Retourtje Waterwisselbokaal

‘Als ik minister president was dan mochten de mensen niet te lang meer douchen’

Amsterdam, 29 mei 2008. Vandaag werd in de Oude Lutherse kerk aan het Spui de 1e ronde van Retourtje Water afgesloten. Retourtje Water is het hoofd-hart-handen milieuproject voor basisscholen en wordt georganiseerd door Waternet, het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum en de Lutherse Diaconie. Gedurende het afgelopen schooljaar onderzochten de kinderen water in de buurt van de school, namen ze het eigen waterverbruik onder de loep en vergeleken ze dat met het drinkwaterverbruik van kinderen in Bolivia. Ook gingen de scholen op excursie naar de waterzuivering in Middelpolder.

Tijdens de feestelijke afsluiting presenteerden de 250 kinderen van de deelnemende scholen hun verwerking. De jury onder leiding van Ajouad el Miloudi, presentator van AT5’s Basta, was getuige van een waterrap, een ontroerend gedicht, een waterspel, liederen en creatieve collages. Een van de scholen voerde het ABC op met de T van ‘Toiletpapier, dat wordt in het water gezeefd, gebruik dus niet teveel, want dat is onbeleefd’.

De jury had het er zwaar mee, maar uiteindelijk werd basisschool De Horizon uit Osdorp de winnaar. De kinderen van deze school hadden zelf een ‘live’-videoverslag gemaakt van watergebruik in de Derde Wereld en in Nederland. De winnende school ontving de Retourtje Water Wisselbokaal en voor de hele klas een schoolreisje met de Fluisterboot over het Naardermeer.

Floortje (9) van de Willem van Boeijenschool deed ook mee en onderzocht met haar klas het water in het Vondelpark: ‘Als ik minister-president was dan mochten de mensen niet te lang meer douchen’. Jaleeza (11): ‘Bij ons draai je de kraan open en je hebt schoon water. In andere landen moeten de mensen ver naar water lopen en daar is het water vaak vies’. En Jasper (11): ‘Als ik minister-president zou zijn dan zou ik politie bij alle grachten zetten die kijken of mensen niets in de grachten gooien, maar…. dan heb je wel veel politie nodig’.

Juf Nadine: ‘De kinderen zijn echt bewust geworden van hun watergebruik en hoe ze water kunnen besparen. Ze hebben het in de klas over douchen en dat de kraan dicht moet’.

Moeder Joyce: ‘Het uitje naar de waterzuivering heeft veel indruk gemaakt op de kinderen’.

Retourtje Water begint in september met een 2e ronde. De scholen van de 1e ronde mogen weer meedoen met een nieuwe klas en ook nieuwe scholen kunnen zich aanmelden. En de eerste scholen meldden zich onmiddellijk al weer aan.

En al Olga van de Wolga zingend, met gitaarbegeleiding van liedjeszanger Chris Teunissen, gingen de kinderen weer richting tram.