Verslag bezoek aan Warschau
- december 2007
In het eerste Adventsweekend, van 29 november tot en met 3 december 2007, reisde een diaconale delegatie vanuit onze gemeente naar Warschau in verband met het 25-jarig jubileum van het contact. We vroegen delegatielid Jeanie de Mooij om verslag te doen.
Dit bezoek stond in het teken van het 25-jarig jubileum van het partnerschap tussen de ( Diaconie ) Evangelisch Lutherse Gemeente Amsterdam en de Evangelisch Lutherse Trinitatis Gemeente te Warschau.
Het eerste contact tussen beide gemeentes werd gelegd tijdes de viering van het 350-jarig bestaan van de Biblia Gdanska (Poolse Bijbelvertaling) op het eerste Adventsweekend in 1982. Dit resulteerde in februari 1983 in het eerste transport naar Warschau en dat bestond uit 1400 dozen kleding en 20.000 kilogram levensmiddelen. We spreken dan over 35 á 40 ton per vrachtwagen en aanhanger. Ook aan medicijnen was een grote behoefte.
In gesprekken met Bob Hulst kwam duidelijk naar voren dat de contacten en gesprekken opbeurend en zeer plezierig waren. Er viel gelukkig ook veel te lachen en er ontstonden goede vriendschappen.
In 1991 stelt de diaconie vier vertrouwenspersonen aan, n.l. de financiële commissie van de Lutherse Diaconie in Warschau. Vanaf dit jaar wordt er elk jaar een bedrag gegeven. Voor mensen met een klein pensioen, voor hen die medicijnen nodig hebben en er wordt een deel gegeven aan het verzorgingstehuis Tabitha.
Bezoek Warschau
Het verzamelen van de groep op Schiphol ging met kleine tegenslagen gepaard. De een kon electronisch inchecken en de ander moest via de balie. De een had gereserveerde plaatsen en de ander stond stand-by. Het kwam allemaal goed en het vertrek naar de pier ging voor de niet goed ter been zijnde voorspoedig met een elektrisch wagentje. De vlucht duurde 2 uur en dertig minuten en op het vliegveld van Warschau moesten wij met een bus naar de terminal. Buiten stonden onze Poolse gastvrouwen en gastheren ons al op te wachten en werden wij in groepjes naar onze bestemming gebracht. Het was een lange rit van het vliegveld naar de stad en ik kreeg een eerste indruk van de stad. Veel moderne gebouwen en veel auto’s.
Mijn groep werd opgevangen in het huis naast de kerk. Alle dagen dat wij daar waren zijn wij voortdurend begeleid door onze Poolse gastvrouwen en gastheren. Bij het eten, bij het bezoek aan het museum en bij het bezoek aan de opera was hun aandacht voor ons hartverwarmend.
Wij zijn op twee avonden thuis ontvangen bij de schatzmeister en bij de pfarrer. Daar was de gastvrijheid weer uitbundig en de discussie boeiend over hoe er in Polen gedacht, geleefd en het geloof beleden wordt ten opzichte van dat in Nederland. Op zondag was het hoogtepunt van het bezoek waarbij naast de twee pfarrers uit Polen wij met drie vrouwelijke leden van de delegatie het woord gevoerd hebben. Deze dienst was geheel gewijd aan het 25-jarig jubileum van de relatie tussen de Diaconie en de gemeente in Warschau. Daar was veel werk voor verricht, zoals een fototentoonstelling van eerdere bezoeken en het uitnodigen van de Nederlandse ambassadeur in Polen voor de dienst. Er werd met veel moeite afscheid van ons genomen.
Op de dag van vertrek waren bij het ontbijt de pfarrer en zijn vrouw aanwezig om afscheid van ons te nemen. Uiteindelijk zijn wij door een van de gemeenteleden naar het vliegveld gereden en ging de terugreis voorspoedig. Wat dan in je gevoel achterblijft is de enorme gastvrijheid en betrokkenheid die aan mij en de delegatie is gegeven.
Jeanie de Mooij-Meijer