2e Editie Retourtje Water van start gegaan

Een hoofd, hart en handen milieuproject voor basisscholen, dat is Retourtje Water, een initiatief van de Lutherse Diaconie, het Amsterdams Natuur- en Milieu Educatie Centrum en Waternet. Op 17 september ging de 2e editie van start met een workshop voor leerkrachten van de deelnemende scholen. Dit jaar doen 13 bovenbouwgroepen mee van basisschool De Pool (Centrum), Piet Hein en JP Coenschool (beide Zeeburg), De Horizon en Odyssee (Osdorp) en de Timotheusschool (Geuzenveld/Slotermeer). Er was veel belangstelling; er staan al drie scholen op de wachtlijst voor volgend jaar.

De leerlingen gaan wateronderzoek doen in de omgeving van de school, interviews afnemen over water in eigen gezin en buurt, zich verdiepen in drinkwater voor kinderen in de 3e wereld en een bezoek brengen aan de waterzuivering Middelpolder. Aan het eind van het programma verwerken de kinderen alles in de vorm van een kunstwerk, een lied, sketch, rap o.i.d. Tijdens een feestelijke afsluiting op 11 juni 2009 in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui presenteren de deelnemende klassen hun verwerkingsopdracht.

Tijdens de workshop voor de leerkrachten in schooltuincomplex Gerrit Kalff bleek dat het welslagen van het project aan de leerkrachten niet zal liggen. Die waren zeer enthousiast.
De Diaconie nam vorig jaar het initiatief voor dit project om zo handen en voeten te geven aan haar inzet voor duurzaamheid.