Kinderen snappen het wel!

Feestelijke afsluiting 2e editie milieuproject Plek onder de zon

Met de presentatie van de uitvinding Zonne-informatiebord wonnen leerlingen van basisschool De Vlinderboom uit Amsterdam-West de eerste prijs van het project ‘Plek onder de zon’. Gemeenteraadslid Tamira Combrink zei tijdens de prijsuitreiking in de Lutherse Kerk op het Spui: “Er is veel energie-analfabetisme in ons land. Mensen hebben weinig kennis van energie. Ze weten niet hoe kostbaar het is. Maar vandaag zie ik: de kinderen snappen het wel.”

Afsluiting Plek onder de Zon
Afsluiting Plek onder de Zon in de Oude Lutherse Kerk.

De prijswinnende groep ontwierp een informatiebord voor op het strand, dat werkt op zonnestroom. Een andere groep presenteerde bijvoorbeeld een trampoline waarmee springende kinderen energie kunnen opwekken.

Zonne-energie: in ontwikkelingslanden en in eigen straat
Amsterdamse basisscholen deden dit schooljaar mee aan het milieuproject ‘Plek onder de zon’. In het project ontdekten leerlingen de kracht van de zon. Leerlingen zetten zelf een zonnebloem in elkaar, die op zonne-energie ronddraait. Ze leren hoe zonne-energie juist in ontwikkelingslanden – met als voorbeeld Cambodja - het verschil kan maken. En ze onderzoeken hoe zonne-energie dichtbij huis wordt opgewekt, en bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Bijzondere samenwerking
Dit project is een initiatief van het Amsterdams Natuur- en Milieu Educatie Centrum, ontwikkelingsorganisatie PicoSol, woningcorporatie de Alliantie en de Lutherse Diaconie. De organisaties vonden elkaar op het inzicht dat werken aan duurzaamheid alleen succesvol is als je dat samen met anderen doet.

In en om de eigen woning kun je al veel energie besparen. Lerende schoolkinderen kunnen veel betekenen voor de zorg voor onze aarde.