Wandeling Luthers Oud-West te voet

In het kader van het Lutherjaar 2017 wordt de Lutherwandeling door Amsterdam Oud-West opnieuw aangeboden. U kunt meewandelen met Luthers kerkhistoricus Arno Fafié op zaterdagmiddag 1 april en dinsdagmiddag 4 april 2017.

Toen er rond het jaar 1900 een nieuwe “uitleg” kwam van de stad Amsterdam, vervolgens in hoog tempo Amsterdam Oud-West uit de grond werd gestampt en daarmee de binnenstad ontvolkte en seculariseerde, besloten de beide Lutherse kerkgenootschappen die er toen nog waren (in 1952 herenigd) met de mensen mee te gaan. Zo ontstonden diverse Lutherse wijkgebouwen, kapellen en diaconiehuizen in Amsterdam-West.

Op zaterdagmiddag 1 april en op dinsdag 4 april om 13.00 uur zal worden gestart bij de Ronde Lutherse kerk aan het Singel, hoek Kattegat bij het Renaissance Hotel, daarna wordt gewezen op het Weeshuis van de Hersteld Evangelisch-Luthersen, de wijkgebouwen van de Evangelisch-Luthersen in de Van Boetzelaerstraat en op de Bilderdijkkade, de voormalige “Elim-kapel” en de hofjes “Anna Maria Stichting” en “De Lutherhof”. Voorts gaat de wandeling langs het standbeeld van de uitgetreden Lutherse predikant Ferdinand Domela Nieuwenhuis(1846-1919) aan het Nassauplein en het vroegere woonhuis van de wijkverpleegsters van de Lutherse Diaconessen Inrichting.

Omstreeks 16.30 uur wordt de wandeling met een hapje en een drankje afgesloten in de bestuurskamer van “De Lutherhof” (Staringplein 9), ruim honderd jaar geleden opgericht om een beschermde woonomgeving te bieden aan oudere vrouwen. Tegenwoordig wonen er op de Lutherhof ouderen en jongeren. Tramlijn 1 geeft een rechtstreekse verbinding terug naar Amsterdam Centraal.

Dag: zaterdagmiddag 1 april en op dinsdag 4 april
Tijd: 12.45 – 13.00 uur verzamelen bij de Ronde Lutherse kerk aan het Singel, nabij het Kattegat.
Graag OV-kaart meenemen voor een stukje tramreis. Aan de wandeling zijn verder geen kosten verbonden.
Begeleiding: drs. Arno Fafié, Luthers kerkhistoricus, docent, publicist en eindredacteur Documentatieblad Lutherse Kerkgeschiedenis.
Opgave: huismeesters@lutherhof.nl met vermelding van de datum (1 of 4 april).