Diaconale Adventsactie 2016
voor kapel Augustanahof

Ook in 2016 houden we een Diaconale Adventsactie. Dit jaar is het motto: 'We blijven hervormen'. We hopen € 10.000 in te zamelen voor de inrichting van de Stiltekapel voor de Augusatanahof.

Op 31 oktober jl. startte het Lutherjaar, waarin we herdenken dat 500 jaar geleden de Reformatie, de Hervorming, begon. We leven in een tijd dat – ook in luthers Amsterdam - kerken worden gesloten. En toch gaat de kerk door en vinden we - gedragen door de Eeuwige - in elke tijd ook weer nieuwe wegen. Zo gaat onze Augustanakerk in een nieuwe vorm door als Augustanahof. Zo blijven we hervormen. Tijdens de Diaconale Adventsactie van dit jaar doen we een beroep op onze lutherse gemeenschap om bij te dragen aan de realisatie van een stiltekapel in de Augustanakerk. In de jaren vijftig van de 20e eeuw zamelde luthers Amsterdam geld in voor de bouw van de Augustanakerk, en nu vragen we uw steun voor de stiltekapel van de Augustanahof.
In totaal zijn de kosten van verbouw 3 miljoen euro. De Diaconie kan dit voor een belangrijk deel financieren uit eigen middelen en uit leningen. We willen echter proberen om € 200.000 te werven via fondsen en giften. Hiervan is al € 100.000 binnen. Maar uw steun is nodig! Met de Diaconale Adventsactie 2016 vragen we aan onze lutherse gemeenschap in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem om € 10.000 bijeen te brengen voor de bouw en inrichting van de stiltekapel.

Kerk in de steigers

De Augustanahof – plek van nabuurschap
Onze Augustanakerk in het Amsterdamse Bos&Lommer wordt verbouwd tot Augustanahof.
We bouwen er zestien (sociale) huurwoningen in voor één- en tweepersoonshuishoudens. Het grootste deel van de woningen wordt bestemd voor ouderen. De Diaconie wil hiermee inspelen op ontwikkelingen in de zorg waarbij ouderen langer zelfstandig zullen blijven wonen, maar wel vormen van ‘nabuur'-schap nodig hebben. Naast ouderen komen er jongere mensen te wonen die – samen met de ouderen – een deel van hun tijd inzetten voor hof en buurt. Eén van de woningen wordt gasthuis, voor mensen die tijdelijk een plek nodig hebben.
De huidige ontmoetingsruimte blijven we gebruiken voor activiteiten van kerk en buurt, zoals maaltijden, themabijeenkomsten en inloopactiviteiten.
Het liturgisch centrum wordt een kapel. Een plek voor kleinschalige vieringen en voor mensen die stilte willen zoeken of een kaarsje branden.

Overleg over de vormgeving van de kapel, (v.l.n.r.)
ds. Andreas Wöhle, architecte Joanne Zwart, ds. Marieke Brouwer en architecte Katja de Winter.

Wonen, omzien naar elkaar, gastvrijheid en inspiratie
De drie oorspronkelijke functies van de Augustana, namelijk kerk, maatschappelijk en wonen blijven bewaard, maar krijgen een nieuwe invulling met als grondwoorden:
* samen wonen
* omzien naar elkaar in hof en buurt
* gastvrijheid 
* stilte en inspiratie.

Stilte en inspiratie
De Augustana houdt naast ‘wonen’ en ‘maatschappelijk’ ook het karakter van ‘kerk’. Niet door middel van zondagse vieringen. Maar toch ‘kerk’, in die zin dat het een herkenbare plek blijft waar het Evangelie zichtbaar, hoorbaar en tastbaar is. Een plek waar ontmoeting is, waar gedeeld wordt, waar gezocht wordt naar recht en barmhartigheid in onze wereld, waar gevierd wordt, waar het goede leven genoten wordt en waar ook stilte gevonden kan worden. Het aspect ‘kerk’ desemt zo door de hele Augustanahof heen. Soms heel manifest bv. als de drie klokken - die we bewaren - "Sola Scriptura" (alleen de Schrift), "Sola Fide" (alleen het Geloof) en "Sola Gratia" (alleen de Genade) zullen luiden. En soms ook meer verborgen.
We streven naar een Augustanahof als één van de vele herkenbare plekken op de veelkleurige oecumenische kaart van onze stad. Want we weten: kerk-zijn dat doe je niet alleen, maar samen met anderen ontdek je de diepte, de hoogte en de breedte van de liefde van Christus. In wat ons drijft en kenmerkt brengen we daarbij graag onze lutherse traditie in: weten dat genade voorop gaat, een optimistische kijk (vrolijkheid), het niet-dogmatische (vrijheid), geven om elkaar zonder elkaar de maat te nemen en een blik op de hele wereld, mede vanuit onze verbondenheid met de wereldwijde lutherse en oecumenische gemeenschap.

Nieuw en toch vertrouwd
We hopen dat de toekomstige Augustanahof een goede en inspirerende plek wordt voor en van de lutherse gemeenschap en voor Amsterdam. Nieuw en toch vertrouwd. Zo blijven we bewegen en hervormen.


Definitief ontwerp stiltekapel Augustanahof

Kapel
Het huidige liturgische centrum van de Augustanahof wordt een kleine kapel. Bewoners van de hof, maar ook gemeenteleden en andere mensen uit de buurt kunnen er stilte zoeken en een kaarsje branden. Ook zullen er doordeweeks kleinschalige vieringen worden gehouden voor hofbewoners, kerkleden en buurtbewoners.
De kapel wordt ontworpen door interieurontwerper Joanne Zwart, samen met de architecten van de Augustanahof (PonecdeWinter).
De ikoon van de Augustanakerk, de verheerlijking op de berg, zal terugkeren in de kapel. Dat geldt ook voor de liturgische kleden. Uiteraard worden de glas-in-loodramen met de symbolen van de Heilige Geest (duif), Avondmaal en de Zwaan bewaard. Ook de Paaskaarstandaard uit de Johanneskapel krijgt een plek in de kapel.
Het is de bedoeling om het hout van de vloer van de kerkzaal zoveel mogelijk te verwerken in de kapel.
De kapel zal zowel vanuit de Augustanahof als vanaf de straat toegankelijk zijn. Er komt een verbindingsdeur naar de aangrenzende stiltetuin.

Doet u mee?

U kunt de Diaconale Adventsactie voor de kapel van de Augustanahof op de volgende manieren financieel steunen:

Gretha en Jolanda verkopen in De Nieuwe Stad cadeaus t.b.v. de Adventsactie.

- Gemeenteleden en andere betrokkenen ontvangen thuis een brief met acceptgirokaart;
- U kunt een bijdrage geven aan de collectes die tijdens de Adventszondagen in de kerkdiensten worden gehouden;
- We verkopen bijzondere houten cadeaus, die gemaakt zijn van restanten van de vloer van de Augustanakerk, zoals kaarsenstandaards, kaasplankjes en een boter-kaas-eierenspelletje (verkrijgbaar in de kerk tijdens de Adventszondagen, zo lang de voorraad strekt);
- Een spontane gift aan de Diaconie van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, via banknummer NL 80 INGB 0004 6200 48 o.v.v. Kapel Augustanahof;
- De Diaconie is ANBI-genoteerd, waardoor uw giften boven een bepaalde drempel aftrekbaar zijn van de belasting;
- Natuurlijk kunt de Augustanahof ook steunen door middel van een periodieke schenking of uw nalatenschap. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de algemeen secretaris van de Diaconie, Hanne Wilzing. Adres: Diaconaal Centrum ‘In de Zwaan’, Maasstraat 148, 1079BK Amsterdam. Email: info@diaconie.com. Telefoon:  020 4044708.

Hartelijk dank voor uw steun!

Samen blijven we hervormen