Kwintessens treedt op

Het koor Kwintessens, wat regelmatig deelneemt aan vieringen in de Oude Lutherse Kerk, treedt deze zomer ook op in een aantal verpleeg- en verzoringshuizen. Bijvoorbeeld in het Flevohuis, op 28 juni jl. Zo kunnen verschillende vrijwilligersgroepen elkaar ontmoeten, waardoor hopelijk nieuwe samenwerkingsverbanden en –projecten ontstaan, die van groot belang zijn voor de gemeenteopbouw.

Ook wordt geprobeerd met dit project een nieuwe brug slaan tussen kerk en maatschappij door middel van de muziek. Kwintessens is met deze opzet terug bij de roots: dirigente Nannie Schuller heeft een aantal jaren als zangeres/pianiste en cantor repertoire uitgevoerd in de Valeriuskliniek, van daaruit zijn de kooractiviteiten uitgebreid richting Oude Lutherse Kerk, aanvankelijk onder de vlag van het Huis op het Spui (waarin het Projectkoor stevig is geworteld). Kwintessens werkt daarnaast o.a. ook mee aan de jaarlijkse speciale Allerzielenviering "Alle zielen".

De uitvoeringen in ziekenhuizen en verpleeghuizen hebben een laagdrempeliger karakter dan die in de kerk. De keuze valt op spirituele muziek en/of korte vroege cantates, in combinatie met bekende muziek en liederen die het publiek mee kan zingen. Juist voor dementerende ouderen is het heel belangrijk om mee te kunnen doen, omdat muziek nu eenmaal bij uitstek in staat is om luikjes in het geheugen te openen.

De eerste cyclus is in zorgcentrum Flevohuis (onderdeel van de Zorggroep Amsterdam-Oost). Inmiddels zijn daar al drie optredens geweest.

Kwintessens treedt op in het Flevohuis

In de binnentuin van het Flevohuis genieten bewoners van het optreden van Kwintessens.
Foto's: Aria en Peter Ohm.

Op zondag 28 juni werd de aanvankelijk betrokken lucht vlak voor de start van het optreden minder grijs, de lichte regen hield op en er waren in de volgende 2 1/2 uur zelfs de nodige opklaringen! Er kon dan ook worden opgetreden in de binnentuin i.p.v. in de activiteitenruimte. De aanwezige bezoekers hebben enorm genoten en er waren zelfs een paar dames, vroegere koorzangeressen, die zich in de zangersgelederen voegden. Er is goed meegezongen, niet alleen tijdens "Tulpen in Amsterdam" en "Aan de Amsterdamse Grachten". Het "Slavenkoor" van Verdi is op verzoek nog een keer uitgevoerd.

Kwintessens treedt op in het Flevohuis

De Diaconie steunt dit project met een geldelijke bijdrage.
Meer informatie over Kwintessens en het project in ziekenhuizen en verzorgingshuizen bij dirigente Nannie Schuller, nannieschuller@gmail.com.